Ötödik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése

Hírek2024. júl. 5.Növekedés.hu

A KSH adatai szerint 2024 májusában 3,6%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest, így az év első öt hónapjában éves alapon összességében 2,7%-kal bővült a fogyasztás - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

További pozitívum, hogy májusban az előző évhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3%-kal bővült, ezen belül élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8%-kal emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy májusban csak az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 789 milliárd forintot, azaz közel 50 milliárd forinttal többet költöttek a családok, mint tavaly. Az év első öt hónapját tekintve az ilyen üzletek forgalma elérte az 3.690 milliárd forintot, mely közel 200 milliárd forintos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom bővülésében fontos szerepet játszott az infláció összeomlása és a reálbérek dinamikus növekedése, amelyek a fogyasztói bizalom erősödésével együtt fokozatosan oldják az óvatossági motívumot.

Mint az NGM írja: a kormány az infláció alacsony szinten tartása és a kiskereskedelmi forgalom további növekedése érdekében elkötelezett a kiskereskedelemben megindult piaci verseny élénkítése mellett, ezért továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert, amely hozzájárult, hogy az élelmiszerinfláció mindössze 1%-ra csökkenjen.