Ötödölik a 4iG részvényeit, a Prémium kategóriába igyekszik a cég

Hírek2019. ápr. 26.Növekedés.hu

A részvényesek a rendes évi közgyűlésen támogatták a társaság által kibocsátott részvénysorozat össznévértékét nem érintő, újabb részvényfelaprózásra (split) tett igazgatósági javaslatot. Ennek megfelelően a törzsrészvények névértéke ötödére 20 forintra csökken, míg a részvényszám az ötszörösére nő majd azt követően, hogy a társaság a Budapesti Értéktőzsdével (BÉT) és a KELER Zrt.-vel egyeztetett ütemezést kidolgozta.

Beszámolók, jelentések

Elfogadták a részvényesek a 4iG éves rendes közgyűlésén az informatikai nagyvállalat 2018. évi IFRS szerinti egyedi és konszolidált beszámolóit, mérleg és eredménykimutatásait, illetve könyvvizsgálói és az ellenőrző testületek jelentéseit. A társaság három év után először lett nyereséges, csoport szinten nettó 14 milliárd forintos árbevétel mellett, 102 milliós nyereséggel és 842 millió forintos EBITDA-val zárta 2018-as üzleti évet. A közgyűlés döntésének megfelelően a társaság elmúlt évi eredménye után osztalékot nem fizet.

Leányvállalatok

A 4iG három leányvállalata – az Axis Rendszerház Kft., a Mensor3D Kft. és a HUMANsoft Elektronikai Kft. – január 31-én beolvadás útján egyesült az anyavállalattal, így a részvényesek jóváhagyólag elfogadták a beolvadó társaságok vagyonmérlegeit és vagyonleltárait is. A közgyűlés későbbi időpontra halasztotta a vállalat igazgatóságának bővítésére tett javaslatot, így a testület továbbra is a jogszabályi előírásoknak megfelelően, négy fővel folytatja munkáját, az igazgatóság bővítéséről egy későbbi időpontban dönthetnek a 4iG részvényesei.

Részvényfelaprózás

A közgyűlés támogatta és jóváhagyta a társaság által kibocsátott részvénysorozat össznévértékét nem érintő, részvényfelosztásra (split) tett igazgatósági javaslatot is. A döntés értelmében a 4iG Nyrt. a 18.800.000 darab, egyenként 100 forint névértékű, ’A’ sorozatú törzsrészvényét 94.000.000 darab 20 forint értékű, ’A’ sorozatú törzsrészvénnyé alakítják át. A részvényesek által támogatott határozat és az ahhoz kapcsolódó Alapszabály-módosítás eredményeként az ötödölést követően nem változnak a részvényhez kapcsolódó szavazati jogok sem. A split végrehajtásához a közgyűlés csütörtöki döntését követően a 4iG Nyrt., a Budapesti Értéktőzsde és a KELER Zrt. közös ütemtervének kidolgozása és annak megvalósítása szükséges.

Prémium kategória

Részvényesi kérdésekre válaszolva Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a részvényfelaprózástól a 4iG Nyrt. menedzsmentje a forgalom bővülését és a részvények likviditásának javulását várja, mert a splitet követő alacsonyabb árfolyam kereskedhetőbbé, és vonzóbbá teheti a társaság részvényeit a kisbefektetők számára. Az elnök-vezérigazgató emellett megerősítette, hogy a BÉT következő felülvizsgálatán az igazgatóság kezdeményezi majd a társaság részvényeinek prémium kategóriába történő besorolását is.