OTP Agrár: Gyors segítség a gazdáknak a tavaszi munkák megkezdéséhez

Hírek2021. márc. 3.Növekedés.hu

A gazdálkodók már akár két nap alatt is hozzájuthatnak az idei évi mezőgazdasági támogatások jelentős részéhez, így pénzügyi nehézségek nem hátráltathatják a felkészülést a tavaszra. Az OTP Agrár megújult konstrukciójával már 35 féle támogatás előfinanszírozható, – tekintettel a két éves uniós átmeneti időszakra – a korábbi támogatási keretek szerint.

Az idei és a következő év átmeneti időszak lesz a 2023-tól induló új uniós Közös agrárpolitika (KAP) bevezetése előtt. Az Európai Unió Tanácsának decemberi döntése alapján ezért a mostani közvetlen agrár-támogatások az új uniós költségvetés terhére továbbvihetők. Ezek a támogatások, kiegészülve a hazai forrásból finanszírozott egyes támogatásokkal, így 2021-ben és 2022-ben továbbra is elérhetők.

E források jelentős részének gyors hozzáférését és felhasználását segíti az OTP Agrár megújult konstrukciója, az OTP Támogatások Faktoring. A mezőgazdasági vállalkozások a támogatási jogosultságuk alapján igényelhetik ezek előfinanszírozását, így hamarabb hozzájuthatnak az utolsó negyedévtől esedékes támogatási összegek jelentős részéhez.

"Ez a konstrukció akkora rugalmasságot biztosít partnereink számára, hogy 50 millió forint alatti kérelmek esetében már 2 nap alatt hozzájuthatnak az igényelt forráshoz. Fontos kiemelni, hogy a futamidő alatt semmilyen költség nem terheli ügyfeleinket, csak a támogatások tényleges folyósításakor. A konstrukció csaknem 35 uniós és nemzeti támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható, és ahogy a jogosultak akár többféle támogatást is igénybe vehetnek, úgy többet is előfinanszírozhatnak egyszerre"

– mutatott rá Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Bizonyos jogcímek esetén nem csak 1, hanem akár 2 éves időszakra is előfinanszírozhatják támogatásaikat az erre jogosult agrár-vállalkozások. A konstrukció további előnye, hogy nem szükséges hozzá ingatlanfedezet vagy más biztosíték, elegendő a támogatási jogosultság igazolása. A lehetőséggel tehát élhet minden őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó, illetve mezőgazdasági társas vállalkozás, ha jogosult a mezőgazdasági támogatásokra.

"Az előfinanszírozási konstrukcióval rugalmasabban tervezhetem pénzügyi gazdálkodásomat. Az államkincstár által megítélt összegeket már azok átutalását megelőzően felhasználhatom, a számomra legkedvezőbb időpontban. A konstrukció igénylése egyszerű folyamat az OTP Banknál, nem igényel hosszú adminisztrációt, az ügyintézés minden alkalommal gyors és rugalmas"

– mondta Szentpétery Szabolcs, a BHV Mg. Kft tulajdonos-ügyvezetője, aki már négy éve él az előfinanszírozás lehetőségével.

Az OTP Bank több mint másfél évtizede kínál partnereinek támogatás-előfinanszírozási konstrukciókat, tehát e téren is komoly tapasztalatokra tett szert a hitelintézet, amelynek ügyfelei évről évre egyre többen élnek a gyors, egyszerű és kiszámítható konstrukció lehetőségével. A legtöbben az egységes területalapú támogatásuk (SAPS) előfinanszírozását igénylik, de a zöldítés, valamint az állattartással kapcsolatos támogatások lehívása is egyre népszerűbb.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A konstrukció részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát.