OTP: Hatalmasat nőttek a lakossági megtakarítások

Hírek2023. okt. 3.MTI

A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére a megtakarítások szerepe felértékelődik a magyar lakosság körében - mondta az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Fabriczki Rita a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján ismertette: idén az év első hét hónapjában a lakossági megtakarítások összege elérte a 33 513 milliárd forintot, ez az előző év azonos időszakához képest 9,68 százalékos növekedés. 

Az idén elért robusztus növekedésnek az értékpapírok voltak a nyertesei - emelte ki.

Fabriczki Rita kifejtette: a megtakarításokat érintő szociális hozzájárulási adó (szocho) július 1-jei bevezetése kicsit megbolygatta a megtakarítási piacot, a befektetők felismerték, hogy még ki tudják használni a szocho mentes befektetési lehetőségeket. Így az új rendelkezés bevezetését megelőző egy hónapban a teljes megtakarítási piac 701 milliárd forinttal nőtt.

A megtakarítási piacon az OTP azt tapasztalja, hogy az ügyfelek egyrészt keresik a biztonságos, könnyen hozzáférhető megtakarítási formákat, ahol akár rendszeresen is félre tudnak tenni, másrészt azon lehetőségek után érdeklődnek, ahol megtakarításaikra adókedvezményt tudnak elérni - ismertette.

Ezekre az ügyfél igényekre és a piaci helyzetre reagálva az OTP Bank a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) helyezi előtérbe, valamint egy új szolgáltatást indított a kis összegű rendszeres megtakarítások támogatására. A bank július elején indult Persely elnevezésű szolgáltatását már több mint 65 ezren vették igénybe - mondta.

A Tartós Befektetési Számlával 3 év után adókedvezmény, 5 év után adómentesség érhető el. Július-augusztusban az OTP-nél négyszer-ötször annyi TBSZ számlát nyitottak, mint az előző év azonos időszakában - tette hozzá Fabriczki Rita. Megjegyezte, hogy az OTP Bank számos, kifejezetten TBSZ-re alkalmas terméket, egyebek közt befektetési alapokat.

Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a makrogazdasági és tőkepiaci helyzet a kötvény alapoknak és a kamatozó típusú megtakarításoknak kedvez.

Rámutatott, hogy idén szeptember végéig csaknem 950 milliárd forint érkezett az OTP Értékpapír Alapba. Ezen belül csak 400 milliárd forintot az OTP Optima Alapban helyeztek el.

Hozzátette, hogy a szeptember 11-től jegyezhető új OTP Ökotrend Alapba eddig már csaknem 1 milliárd forintot helyeztek el a befektetők.