Özönlenek Indiába a kínai befektetők

Hírek2017. nov 24.Növekedés.hu

A hivatalos indiai adatok szerint 2000-től 2017 márciusáig mindössze 1,7 milliárd dollárnyi kínai befektetés irányult Indiába, de a valóságban ennek többszöröséről lehet szó, csak sokan rejtőzködnek. A kínai elnök még 2014-ben azt ígérte, hogy 5 év alatt 20 milliárd dollárt fognak befektetni Indiában. A CNBC szerint a hivatalos 1,7 milliárdos adat ötszöröse lehet a ténylegese befektetett összeg, melynek fele az utóbbi két évben érkezett. Az eltérésre az adhat magyarázatot, hogy a kínai cégek Amerikában, Szingapúrban vagy más országban bejegyzett cégeiken keresztül fektetnek be Indiában, így a hivatalos statisztikában nem jelennek meg. Ráadásul még a hongkongi és makaói cégeket sem tekintik kínaiaknak. A befektetők azért nem szeretnek kínaiként megjelenni, mert a két ország között sokáig rossz volt a viszony és még most sem igazán problémamentes, így a befektetők úgy gondolják, jobb a megítélésük, ha nem kínaiként jelennek meg. Nem minden szektorba lehet korlátozás nélkül befektetni: a gyógyszeriparban például 74 százalék fölötti részesedés szerzéshez állami jóváhagyás kell. A befektetők így előszeretettel fektetnek start-up vállalkozásokba, akár már 1 millió dollár értékben is. A legnagyobb befektetők ebben a szegmensben a Tencent és az Alibaba: összesen 1,2 milliárd illetve 650 millió dollár értékben ruháztak be. A kínai befektetők megjelenése a start-up szektorban az indiai befektetők kedvét is meghozza, őket már nem befolyásolja a két állam közti múlt. Ha látják, hogy egy vállalkozást támogatásra érdemesnek tartanak a kínaiak, ők is szívesen beszállnak.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.