Palkovics: a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele, 3-4000 milliárd forint már célba ért

Hírek2020. júl. 23.MTI

A gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért, ennek jelei a foglalkoztatás és a gazdaság erősödésében is érzékelhetők - mondta az innovációs és technológiai miniszter egy szolnoki vállalkozói fórumon csütörtökön.

Palkovics László ismertette: a gazdaságvédelmi akcióterv alapvetően a járvány miatti krízisidőszak átvészeléséhez szükséges intézkedéscsomag, amelynek forrásai - direkt állami támogatások, szolgáltatások, valamint hitel- és tőketípusú termékek - 9200-9500 milliárd forintot tesznek ki.

Ebből a magyar GDP 20-21 százalékának megfelelő összegből már 3-4000 milliárd forintnyi célba ért, részben felhasznált forrásként, részben megkötött szerződések formájában

- tette hozzá.

Az említett összeget munkahelyek védelmére, új munkahelyek teremtésére és gazdaságélénkítésre fordították. Utóbbi kapcsán felmérték azt is, hogy a krízishelyzet a veszélyek mellett milyen lehetőséget jelent a magyar gazdaság szereplői számára - mondta a miniszter, jelezve, hogy ennek szellemében támogatják azokat a kapacitás- és technológiabővítő, valamint struktúraváltó fejlesztési projekteket, melyek már a vírus utáni időszakra készülnek. 

A témában országszerte több helyen tartott, szerdán Szolnokon megrendezett fórum célja az akcióterv és az ehhez kapcsolódó egyéb kormányzati döntések eredményességét, hasznosulását szondázni, egyúttal feltérképezni azt is, milyen további intézkedésekre van még szüksége a vállalkozásoknak - fogalmazott a tárcavezető. 

Az eddig a Tisza-parti megyeszékhellyel együtt nyolc helyszínen megszervezett esemény tapasztalatai kedvezőek, melyeket a gazdasági mutatók is alátámasztanak - mondta. Emlékeztetett, hogy a tavalyi 3,1 százalékos munkanélküliség a foglalkoztatási mélypontot jelentő májusban sem mutatott drámai növekedést, hiszen 4,4 százalékra emelkedett.

Júniusban pedig már újra többen dolgoztak, mint januárban, vagy 2019 márciusában

- jegyezte meg. 

Aki pedig a járvány kárvallottjává vált, annak a helyzetén a kormány számos intézkedéssel igyekezett könnyíteni: munkanélküli segéllyel, képzési támogatással, valamint a rövidített munkaidő, az új munkahely teremtés, továbbá a beruházások többféle jogcímen történő támogatásával körülbelül egymillió embernek nyújtott segítséget a kabinet - ismertette Palkovics László.