Pánik a brit benzikutaknál: Boris Johnson 5000 átmeneti vízumot ajánlott fel külföldi kamionsofőröknek

Hírek2021. szept. 27.Növekedés.hu

A brit közlekedési miniszter szerint nem a sofőrhiány miatti logisztikai problémák, hanem a lakossági pánik okoz üzemanyaghiányt sok helyütt az Egyesült Királyságban - olvasható az euronews oldalán.

A kereskedők legutóbb a múlt héten figyelmeztették a kormányt arra, hogy ha nem lazít az új bevándorlási szabályokon, továbbra sem lesz elég kamion- és teherautósofőr, és ez inkább előbb, mint utóbb minden ágazatban kérdésessé teszi majd az ellátási láncok működtetését.

A miniszter, Grant Shapps azzal érvel, hogy az ország hat olajfinomítója és 47 raktártelepe tele van üzemanyaggal. Vagyis szerinte nincs üzemanyaghiány az Egyesült Királyságban. Az a lényeg, hogy az emberek megnyugodjanak, és csak annyit vásároljanak, amennyit mindig is szoktak. Akkor tankoljanak, amikor arra valóban szükségük van, ne biztosítsák be magukat a következő hétre is. Így majd nem kell órákig sorban állniuk, és nem fogy ki az üzemanyag a benzinkutakból.

Boris Johnson 5000 átmeneti vízumot ajánlott fel külföldi kamionsofőröknek, hogy a karácsonyi áruellátásnál ne legyenek akadályok.

A kormány kiadott 5000 ideiglenes munkavállalói vízumot, hogy lehetővé tegye külföldi fuvarozók azonnali felvételét, és ezzel enyhítse a szállítási gondokat. Csakhogy szállítmányozási szakemberek szerint mostanra több tízezer sofőr hiányzik az ágazatból a járvány és a brexit miatt.

A sofőrhiányt részben a brexit és a koronavírus-járvány, valamint a képzésük és vizsgáztatásuk körülbelül egyéves kiesése okozta.

Nagy-Britannia szerint a hosszú távú megoldás az, hogy több brit sofőrt kell felvenni, a szakszervezet szerint pedig jobb fizetésre és feltételekre van szükség ahhoz, hogy az emberek az ágazatban akarjanak dolgozni.