Perlik az olasz kormányt a vírus áldozatainak családtagjai

Hírek2021. jan. 3.Növekedés.hu

A koronavírus körülbelül 500 áldozatának rokonai perlik az olasz államot, olvasható a thelocal.it hírportálon. Megítélésük szerint a járvány korai szakaszában az egészségügyi hatóságok hibák sorát követték el. Követelésük összege 100 millió euró.

Az akciót a „Noi Denunceremo ” (Az Elítélők) csoportja szervezi, amely már körülbelül 300 panaszt nyújtott be az észak-lombardiai térség nagyvárosa, Bergamo ügyészségére. A fertőzés első hullámában ez a körzet szenvedett a legtöbbet.

A kereset az elszenvedett veszteségek felelősként Giuseppe Conte miniszterelnököt, Roberto Speranza egészségügyi minisztert és a lombardiai régió elnökét, Attilio Fontana-t jelöli meg.

Kína után Olaszország volt az első állam, amely hatalmas koronavírus-válságot élt át és ma is a legsúlyosabban érintettek egyike. Az eddigiek során közel 70 ezer ember veszítette életét Olaszországban.

A beadvány „súlyos mulasztásokkal” vádolja Lombardia és az olasz állam kormányát. Hibának tartja, hogy az Alzano kórházat az első Covid-19 esetek azonosítása után lezárták, majd február 23-án újra nyitották.

A fertőzött Alzano és Nembro városok lezárása a panaszosok szerint „súlyos késedelemmel” történt. Regionális és helyi szinteken hiányoztak a naprakész járványelhárítási tervek.

Az olasz kormány március 10.-én rendelt el országos zárlatot. A lombardiai ügyészek vizsgálják, vajon ezt megelőzően kellett volna-e hozni helyi intézkedéseket. A regionális vezetők és a Conte -kormány egymásra mutogatnak.

Ez a kereset azoknak a karácsonyi ajándéka, akiknek meg kellett volna tenniük, ami a részükről elvárható lett volna és mégsem tették meg, miközben december 25.-én Olaszországban az ünnepi asztalok mellett 70 000 szék üresen maradt

mondta a Noi Denunceremo elnöke, Luca Fusco .

Megfelelő tervezéssel, amit az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet újra és újra kért, biztosan állíthatjuk, hogy veszteségeink jóval szerényebbek lettek volna.

A vírus miatt Olaszországban elhunytak fele július közepe óta veszítette életét, azóta, amióta a fertőzési hullám a legalacsonyabb szintre süllyedt.

Úgy tűnik tehát, hogy a második hullám kevesebb halálesetet követel, mint az első.

Bizonyára ez lehet az oka annak, hogy a fertőzések számának újabb, októberi növekedésekor a kormány nem volt hajlandó ismét teljes zárlatot elrendelni. Ehelyett bizonyos térségekben célzott korlátozásokat vezetett be. A karácsonyi-újévi ünnepekre további, országos intézkedéseket foganatosított.