Pont 80 évvel ezelőtt indult el a legnagyobb hadiflotta Németország ellen

Hírek2024. jún. 6.MTI

III. Károly király és a hadművelet veteránjainak jelenlétében kezdődtek szerdán a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából szervezett angliai megemlékezések. Az évfordulóra időzített friss felmérés szerint ugyanakkor a brit fiatalok jelentős többsége alig tud valamit a hadműveletről.

A nyugati szövetségesek 1944. június 6-án minden idők legnagyobb összehangolt haditengerészeti, légi és szárazföldi műveletét hajtották végre az észak-franciaországi Normandia tengerpartján, ahol 156 ezer brit, amerikai, kanadai, francia és nemzetközösségi katona szállt partra az előre kijelölt műveleti övezetekben.A partraszállást intenzív légitámadások előzték meg, és a német vonalak mögött több ezer ejtőernyős, illetve vitorlázó repülőgépeken érkező katona készítette elő a műveletet.

Becslések szerint az első napon 4400 szövetséges katona halt meg a normandiai partszakaszon, a sebesültek és az eltűntek száma meghaladta a 9 ezret.

III. Károly király a dél-angliai Portsmouth hadikikötőjében - a 80 évvel ezelőtti szövetséges invázió fő kiindulópontján - rendezett szerdai megemlékezésen felidézte: jóllehet az angol partokról Franciaország felé induló hadiflotta messze a legnagyobb volt az emberiség történetében, a művelet résztvevői tudták, hogy a győzelem és a kudarc egyaránt a lehetőségek között van, egyikük sem tudta ugyanakkor, hogy túléli-e a partraszállás napját.A 75 esztendős Károly - akinek nagyapja, VI. György volt az Egyesült Királyság uralkodója a normandiai partraszállás idején - leszögezte: a jelenlegi és a jövőbeni nemzedékeknek nem szabad elfeledkezniük arról az áldozatról, amelyet a hadművelet résztvevői hoztak annak érdekében, hogy a zsarnokságot szabadság válthassa fel.

A rettenetes áron kivívott szabadság felelősséget ró azokra is, akik ma élvezik ezeket a szabadságjogokat - fogalmazott a brit uralkodó.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov azonban az évfordulós rendezvények kezdetére időzített, 4207 brit felnőtt bevonásával elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a fiatal brit nemzedék tagjainak többsége gyakorlatilag nem hallott a nyolc évtizeddel ezelőtt történelmi hadműveletről.A szerdán ismertetett felmérés résztvevői közül a 18-24 éves korosztály 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kiterjedt ismeretei vannak a partraszállás történetéről, az e korcsoportba tartozó válaszadók 58 százaléka ugyanakkor elismerte, hogy nem túl sokat, vagy éppen semmit nem tud a normandiai invázióról.A 25-49 éves generációból 44 százalék is azt mondta, hogy alig hallott a partraszállásról.

A hadműveletről a 65 év felettiek tudják a legtöbbet: 81 százalékuk nevezte jelentősnek vagy meglehetősen széles körűnek ismereteit, és csak 19 százalékuk válaszolt úgy, hogy nem nagyon sokat vagy egyáltalán semmit nem tud a szövetséges partraszállásról.