Háború: Putyinnak főhet a feje - az orosz gazdaság tartóoszlopát támadták meg

Hírek2024. jún. 6.D.J.

Ez történt az ukrán háború 833-dik napján:

- Ukrán dróntámadás miatt kigyulladt a dél-oroszországi Rosztov-na-Donban lévő egyik olajfinomító, amely kénytelen volt leállítani a működését - közölte csütörtökön kora reggel a regionális kormányzó. Az üzemet az egyik legfontosabb olajfinomítónak tartják Dél-Oroszországban, amely a határtól mintegy 10 kilométerre keletre található, és már többször volt ukrán támadások célpontja.

„A munkát az ismételt támadás miatt felfüggesztették, és a személyzetet biztonságos távolságra vonták vissza” - mondta Vaszilij Golubev kormányzó.

Egy másik oroszországi dróncsapás az éjszaka folyamán megsemmisített egy olajtartályt az ukrán határtól északra fekvő Sztarij Oszkol egyik raktárában - közölte Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi régió kormányzója. Hogy meggyengítse az orosz ipart Kijev az utóbbi hónapokban fokozta az olajipari létesítményeket célzó támadások intenzitását.

- Az ukrán áramhálózat-üzemeltető, az Ukrenergo szerda este 12 régióban rendelt el áramszünetet. Az ukránokat a fogyasztás korlátozására figyelmeztették, miután az elmúlt hetekben az orosz légicsapások komoly károkat okoztak a termelőkapacitásban. „Tekintettel az egységek javítására és a legutóbbi pusztításokra, katasztrofálisan kevés az áram a szükségleteink kielégítésére” - mondta Szerhij Kovalenko, a legnagyobb ukrán magántulajdonú áramszolgáltató, a Jaszno vezetője. A Financial Times beszámolója szerint Oroszország

az ukrán áramtermelés 50%-át megsemmisítette vagy elfoglalta.

- Az Egyesült Államok várhatóan ezen a héten újabb 225 millió dolláros fegyvercsomagot jelent be Ukrajnának - közölték források a Reutersnek. Az amerikai elnök, Joe Biden csütörtökön találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Normandiában, a partraszállás 80. évfordulójára rendezett megemlékezésen.

- Franciaország 650 millió eurós hitelt és támogatást nyújt Ukrajnának a helyi hatóságok és az Oroszország által célba vett kritikus infrastruktúrák, különösen az energetikai létesítmények megsegítésére. Emmanuel Macron francia elnök június 15-16-án részt vesz az Oroszország Ukrajna elleni háborújáról szóló svájci konferencián. Macron és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Párizsban írja alá a hitelekről és támogatásokról szóló megállapodást.

- Egy moszkvai bíróság öt és fél év börtönbüntetésre ítélte Anna Bazhutova orosz bloggert, amiért élőben közvetített tanúvallomásokat állítólagos orosz atrocitásokról a kijevi Buka külváros megszállása idején.

- Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Oroszország fegyvereket szállíthat más országoknak nyugati célpontok megtámadására - írja a Guardian tudósítója. Kommentárja azután hangzott el, hogy egy amerikai szenátor és egy nyugati tisztviselő megerősítette,

hogy Ukrajna a közelmúltban amerikai fegyvereket használt Oroszországon belüli csapásokhoz.

- A francia ügyészek nyomozást indítottak, miután egy ukrán-orosz férfi robbanóanyagot hozott működésbe egy Párizstól északra fekvő szállodai szobában. A gyanúsított a jelentések szerint a kelet-ukrajnai Donbász régióból származott, amelynek egy részét 2014 óta oroszbarát és orosz erők tartják megszállva. A francia terrorizmusellenes ügyészség (PNAT) egyik forrása elmondta, hogy a 26 éves férfi hétfő este „jelentős égési sérüléseket szenvedett a robbanás után” a Párizstól északra fekvő Val-d'Oise tartományban lévő szállodában. A házkutatás során „robbanószerkezetek gyártására szánt termékeket és anyagokat” találtak.