Prágában megváltoztatják a legnagyobb utca nevét az oroszok miatt

Hírek2023. jún. 19.MTI - Kokes János, Prága

Megváltoztatják októbertől Prága egyik legnagyobb utcája, a Konyev marsall utca nevét - döntött a prágai városi tanács az érintett Zizkov kerület önkormányzatának javaslatára.

Az egykori Csehszlovákia fővárosát 1945 májusában a náci megszállás alól felszabadító szovjet egységek parancsnokáról 1947-ben elnevezett, 3,4 kilométer hosszú utcát október elsejétől Hartig utcának fogják hívni. Karel Hartig a múlt század második felében az újonnan létrehozott Zizkov városnegyed első polgármestere volt.

A zizkovi önkormányzat, a cseh főváros 3. kerületének tájékoztatása szerint a változások mintegy ötezer embert és több száz céget érintenek. Nekik október elsejétől kezdve ki kell cserélniük személyi okmányaikat, illetve módosítaniuk kell hivatalos irataikat. A kerületi polgármesteri hivatal a weboldalán tájékoztató kampányt indít ennek elősegítésére. A hivatalos okmánycserék költségeit a városkerület magára vállalta.

A 3. kerület önkormányzata már több mint egy éve jóváhagyta a Konyev utca átnevezését Hartig utcára, de a lakosság ellenállása miatt az ügy elhúzódott. A közelmúltban készített felmérésekb szerint az utca lakosságának 71 százaléka elutasította a névváltozást. A kerület összlakosságának többsége viszont egyetértett vele.

A névváltozást a zizkovi lakosok egy csoportja javasolta már korábban, azzal érvelve, hogy Ivan Sztyepanovics Konyev marsall megítélése a történelmi tények - különösen az 1956-os magyarországi és az 1968-as csehszlovákiai események tükrében - megváltozott, s ezért méltatlannak látták, hogy egy ilyen fontos prágai utca viselje a nevét.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború is felerősítette ezeket a törekvéseket. Konyev köztéri szobrát Prága 6. kerületének vezetése 2020-ban eltávolította és múzeumba helyezte.

Tavaly májusban a prágai önkormányzat megvonta Konyev marsalltól a díszpolgári címet is.