Profession.hu: 40 százalékkal többen jelentkeztek egy állásra mint egy évvel korábban

Hírek2020. okt. 19.MTI

A meghirdetett pozíciókra átlagosan 40 százalékkal többen jelentkeztek a harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban, a legnagyobb érdeklődés a fizikai és a szakmunka, az értékesítés, illetve az adminisztrációs állások iránt volt, míg a meghirdetett állások számában a cégvezetői, az építőipari és az egészségügyi munkáknál mértek növekedést - közölte a Profession.hu.

Az állásportál harmadik negyedéves jelentése szerint bár éves összevetésben az új álláshirdetések száma még nem éri el az előző év azonos időszaki szintet, de már látszanak pozitív irányú tendenciák a magyar álláspiacon a tavaszi drasztikus változások után. Példaként említették, hogy az előző hónappal összevetve

szeptemberben már 39 százalékkal nőtt az új meghirdetett állások száma.A harmadik negyedévben éves összevetésben legkevésbé az IT programozás, fejlesztés és a mérnöki területeken esett vissza a meghirdetett állások száma, mindkét kategóriában csupán 3-3 százalékos csökkenést mértek, ezt követte 5 százalékos gyengüléssel a gyártás-termelés.

Az új állások számában a legnagyobb visszaesés tavalyhoz képest az üzleti támogató központok (54 százalék), az ügyfélszolgálatok (39 százalék), a banki pozíciók (31 százalék), a fizikai munka (29 százalék) és a HR (25 százalék) területén volt.A jelentkezéseket tekintve pedig a koronavírus-járvány hatása miatt a szállodai recepciós (63 százalék), az éttermi vendéglátás (54 százalék) és a turizmus (52 százalék) területén mérték a legnagyobb csökkenést a harmadik negyedévben.

A jelentésben azt is megállapították, hogy nincs lényeges változás azoknak az állásoknak a számában, amelyek lehetővé teszik a távoli munkavégzést.

A közlemény idézte Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetőjét, aki elmondta, a koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszán számos cég éles környezetben próbálhatta ki a vállalati szintű távoli munkavégzést, amely hosszú távon megváltoztathatja az infrastrukturális igényeket is. Az iroda bérlése és fenntartása ugyanis az egyik legnagyobb költségtétel a cégek számára, így sok vállalat az ingatlanbérlés helyett inkább a távoli munkavégzést fejlesztő technológiai beruházások felé fordulhat, a szakember szerint azonban ehhez a változáshoz még idő kell.