Putyin: bolygóközi küldetéseket kell indítani

Hírek2023. ápr. 12.MTI - Pogár Demeter Moszkva

Az új, saját űrállomás Oroszország előőrse lesz az űrben - jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök, az űrhajózás napja alkalmából a Kremlben megtartott ünnepségen.

Szuverén űrrendszereket és egy újgenerációs komponensbázist kell létrehoznunk, meg kell terveznünk az orosz orbitális állomást, amely hazánk előőrsévé válik, és az űr tanulmányozását és felfedezését szolgálja

mondta Putyin.

Méltatta, hogy a közelmúlt történetében először hajtottak végre száz egymást követő balesetmentes űrindítást, ami szerinte jó mutatója az orosz űripar magabiztos talpra állásának. Egyúttal sürgette, hogy Oroszország kezdje meg futószalagon gyártani a különböző feladatokra szánt saját műholdakat.

Az orosz űrhajózás feladataként nevezte meg a bolygóközi küldetéseket, amelyeket, mint mondta, a holdprogram újraindításával kell elkezdeni.

Elismerően szólt az ünnepség keretében bemutatott - a világűrben forgatott -, Vizov (Kihívás) című filmről.

Mi vagyunk az elsők, akik egy egészestés játékfilmet forgattunk egy űrhajó fedélzetén. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a film elkészítésében. Ez egy egyedülálló esemény a világ filmművészete számára

mondta az elnök.

Röviddel az ünnepség előtt Putyin találkozott Jurij Boriszovval, az állami űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjével. A megbeszélésen egyebek között elmondta, hogy az orosz kormány idén 251 milliárd rubelt tervez az ágazatra fordítani, szemben a 2022-es 224 milliárd rubellel. (A rubel jelenleg mintegy 4,13 forintot ér.)

Szerdán emlékeztek meg az első ember, Jurij Gagarin szovjet-orosz űrhajós űrutazásának 62. évfordulójáról.