Putyin Merkelnek: sok kérdést meg kell beszélnünk

Hírek2021. aug. 20.MTI

Sok kérdés van, amelyet személyesen meg kell beszélnünk - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a Kremlben fogadta Angela Merkel német kancellárt.

"Sok olyan kérdés van, amelyet személyes megbeszélést is igényelnek, ezért biztos vagyok benne, hogy ez nemcsak egy búcsúlátogatás, amely az ön azon döntésével függ össze, hogy nem indul el több szövetségi kancellárválasztáson, hanem egy ilyen komoly munkajellegű látogatás is"

- mondta Putyin kamerák előtt, a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokat megelőzően.

Megemlítette, hogy folyamatos telefonkapcsolatban áll német vendégével. Rámutatott, hogy Németország Oroszország egyik legfontosabb partnere, ami egyebek között a kancellár 16 éves kormányzásának köszönhető. Mint mondta, a kereskedelmi és gazdasági partnerségben Moszkva számára a németeket csak Kína előzi meg.

Merkel azt hangoztatta, hogy Oroszországgal a nézetkülönbségek ellenére is fenn kell tartani a párbeszédet.

A Kreml sajtószolgálatának előzetes tájékoztatása szerint Putyin és Merkel megvitatja a kétoldalú együttműködés helyzetét és kilátásait, valamint aktuális nemzetközi és regionális kérdéssel foglalkozik majd. A német fél szerint a moszkvai tárgyalások témája a kétoldalú kapcsolatok mellett a koronavírus-pandémia elleni küzdelem, a kelet-ukrajnai konfliktus, a fehéroroszországi és az afganisztáni helyzet. Emellett szó lesz az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és Ukrajna orosz gáztranzitországként betöltött szerepéről is.

Mivel a Merkel-látogatás éppen annak a napnak az évfordulójára esett, amikor Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint mérgezés miatt - kómába esett, az ügy minden bizonnyal téma lesz a Kremlben. Az ügyről a kancellár a találkozó nyilvános részén nem tett említést.

Az eszmecsere megkezdése előtt Merkel a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját. A tárgyalások befejeztével a két vezető a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart.