Putyin nyitna a párbeszédre Ukrajnával, de csak orosz feltételekkel

Hírek2023. okt. 23.MTI

Négy frontszakaszon 29 ukrán roham visszaveréséről számolt be hétfőn az orosz védelmi tárca, a közlés szerint mintegy 1170 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb emberveszteséget, 480 fővel az ukrán fél a limani frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el, ahol 12 támadással próbálkozott.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet és 19 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckre a jelentés szerint hét kazettás lőszert lőttek ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megerősítette, hogy nyitott az Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre, amennyiben Oroszország feltételei teljesülnek és figyelembe veszik a jelenlegi realitásokat. Ezt a Kreml sajtószolgálata szerint a brazil hivatali partnerével, Luiz Inácio Lula da Silvával folytatott telefonos megbeszélése során mondta. A brazil államfő hangsúlyozta, hogy meg kell találni a diplomáciai útját ukrajnai rendezésnek.

Szergej Sojgu védelmi miniszter Valentyina Matvijenkónak, a parlamenti felsőház elnökének, valamint a ház védelmi és biztonsági bizottsága tagjainak hétfőn bemutatta a moszkvai katonai tárca hadvezetési központját.

A különleges hadművelet léptékét érzékeltetendő a szenátoroknak elmondta egyebek között, hogy az érintkezési vonal több mint ezer kilométeres és hogy az orosz fegyveres erőknek naponta csak ivóvízből 1500 tonnát kell szállítani és körülbelül 350 tonna szennyes kell mosni.

Naponta 10-15 ezer különböző anyagot kell szállítani a hadseregnek a lőszertől, az üzemanyagon át a hadfelszerelés javításához és karbantartásához szükséges eszközökig.

A miniszter méltatta az orosz hadiipar kapacitásának felfuttatását.