Rakéta-sorozatvetőkkel lőtték Harkiv lakóövezeteit az orosz erők

Hírek2022. feb. 28.MTI

Az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet hétfőn a kelet-ukrajnai Harkiv lakóövezeteire, a támadásban többtucatnyi polgári személy meghalt és százak szenvedtek sebesüléseket - közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon.

A támadásról filmfelvétel is kikerült a Youtube videomegosztó portálra. A beszámolót megerősítette Ihor Terehov, Harkiv polgármestere is. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert - mondta, hozzátéve, hogy eddig egy elhunyt nőről, 15 megsebesült katonáról és 16 sebesült civilről tudnak.

"Harkiv Ukrajna szerves része, mi eszerint cselekszünk, és minden helyi lakos ezt támogatja, egy ökölben egyesültünk. A végsőkig kiállunk Ukrajna mellett. Olyan egységesek vagyunk, mint még soha" - hangoztatta a polgármester.

Roman Szemenuha, Harkiv megye kormányzóhelyettese közölte, hogy jelenleg az orosz erők Harkiv sűrűn lakott lakótelepeit lövik, amelyekben több mint egymillióan élnek.

Ijesztő, tüzérséggel lőnek lakóházakra. A veszteségeket még nem lehet összeszámolni

- mondta. Nem zárta ki, hogy az orosz megszállók újabb offenzívát indítottak a város bevételére.

A BM-21 Grad rakéta-sorozatvető a második világháborúból ismert "Katyusa" utódja, egy 122 milliméteres, legtöbbször Ural teherautóra szerelt rakétarendszer. Negyven indítócsővel rendelkezik, másodpercenként két rakétát képes kilőni. Maximális lőtávolsága körülbelül 40 kilométer. Mint általában a rakéta-sorozatvetők, a csöves tűzfegyverekkel - ágyúkkal, tarackokkal, aknavetőkkel - ellentétben a Gradok is kevésbé pontosak, viszont az összes rakétájukat rövid időn belül el tudják lőni, majd utána gyorsan tüzelőállást tudnak változtatni.