Tévedésből lelőttek egy izraeli lemezlovast Ukrajnában

Hírek2022. feb. 28.MTI - Shiri Zsuzsa, Jeruzsálem

Egy ukrajnai közúti ellenőrző pontnál tévedésből lelőtték a 42 éves izraeli Roman Brodszkij lemezlovast, aki egy autóban a moldovai határ felé tartott, hogy onnan Izraelbe utazzon - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet hétfőn. A hírt az izraeli külügyminisztérium is megerősítette.

Brodszkij az elmúlt években Ukrajnában élt, ahol Roman B néven dolgozott DJ-ként. Autója egy konvojjal tartott Moldovába, a járműben Brodszkij mellett ukrán barátnője és egy biztonsági őr tartózkodott.

A sajtójelentés szerint egy ellenőrző pontnál - Bila Cerkava városban, Kijevtől 84 kilométerre délre - az ott tartózkodó fegyveresek csecsennek vélték, és tévedésből lőtték le. Az eset szemtanúja volt a konvoj másik járművében utazó, Vadim nevű barátja, akinek még nem sikerült kijutnia Ukrajnából. Ő úgy nyilatkozott a ynetnek:

Úgy érezzük, eljött hozzánk a halál. Ma négyszer éreztük, és a feleségem terhes. Sokan vagyunk itt, akik nem tudjuk, mit tegyünk. Azt mondják, menjünk el egy 150 kilométerre lévő szállodába, de veszélyesnek tartanak és lelőnek mindenkit, aki kimerészkedik, vagy az oroszok, vagy az ukránok.

Brodszkij izraeli állampolgár felesége és két, 6 és 3 éves gyermeke biztonságos helyen Ukrajnában maradt.