Rengeteg az új beruházás, de lesz elég elektromos energia hozzá?

Hírek2018. feb. 9.Növekedés.hu

Meredeken megugrott az elektromos energia igény Magyarországon. Az ELMŰ-ÉMÁSZ évente átlagosan 30-32 milliárd forintot fordít majd a hálózata bővítésére és korszerűsítésére 2022-ig, mondta egy szerdai sajtótájékoztatón Marie-Theres Thiell asszony, a csoport igazgatóságának elnöke. Az új lakóparkok, ipari beruházások, a napelemes bővítések és – kis mértékben - az elektromos autók terjedése miatt meredeken megugrott az elektromos energia igény Magyarországon. Már eddig is viszonylag sokat kellett várni az elektromos áram bekötésére, amiért főként a bonyolult adminisztráció a felelős, de az erőteljes gazdasági fejlődés miatt amúgy is elkerülhetetlen az elektromos hálózat kapacitásának bővítése. Tavaly annyi új csatlakozási igény volt, mint egy Vác méretű város éves áramfogyasztásának 20-szorosa. Kérdés, lesz-e elegendő forrás a szükséges beruházásokra.


Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport mindenesetre már most évi 30-32 milliárd forintos fejlesztési kerettel számol 2022-ig, hogy lépést tarthasson a megnövekedett igényekkel. Egyre népszerűbbek a napelemek már itthon is, tavaly 30 százalékkal emelkedett az új háztartási napelemes rendszerek száma, de általában véve az új beruházások emelkedése amúgy is jellemző. Ezért összesen 40 százalékkal nőtt az elektromos hálózat rendszerekhez való csatlakozási kérelmek száma, ezek teljesítéséhez azonban több tízmilliárdos új fejlesztésre van szükség. Az összes új igény körülbelül akkora mint 20 Vác-méretű város éves elektromos energia fogyasztása, ezért az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport évi 30-32 milliárd forintot költ a hálózatának bővítésére 2022-ig.

Forrás: Elmű-Émász

Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport legfrissebb adatai szerint az új hálózati csatlakozási kérelmek száma tavaly több mint 40 százalékkal, az új háztartási méretű napelemes rendszerek száma több mint 30 százalékkal nőtt.
Forrás: Elmű-Émász
Ezen kívül a szolgáltatás minőségének állandó javítása is vállalt feladat: tavaly több mint 1 millió ügyfélnél kapcsolták vissza az áramot 3 percen belül a hálózati automatizálási megoldásoknak köszönhetően.
Forrás: Elmű-Émász
Az új elvárásoknak való megfelelés csak a villamosenergia-hálózat fejlesztése és modernizációja révén lehetséges. Az ELMŰ-ÉMÁSZ beruházási stratégiája keretében évente átlagosan 30-32 milliárd forintot fordítanak a hálózat bővítésére és korszerűsítésére 2022-ig, mondta egy szerdai sajtótájékoztatón Marie-Theres Thiell asszony, a csoport igazgatóságának elnöke.
Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke 
A következő tíz évben 17 alállomás építésére van szükség. 2018-ban három új alállomást terveznek átadni Szécsényben, Újhartyánban és Gyöngyöshalászon (Apollo Tyres). 2020-ig 120 km földalatti kábelesítést végeznek el a Mátra, Bükk és Pilis hegyvidéki területein. A társadalmi elfogadottság szempontjából nagyon fontos, hogy ezek a beruházások környezetbarát és modern módon valósulnak meg, mondta Béres József, a csoport ügyvezető igazgatója.