Retro konyha, modern ételek - fókuszban a szarvasmarha

Hírek2021. szept. 22.Növekedés.hu

A marhahús fogyasztása ugyan megosztó az egész világban, ennek ellenére rengetegen egyenesen rajonganak érte. Hazánk kiváló minőségben biztosít marhahúst a piacra, így könnyen hozzájuthatunk, és változatosan készíthetjük el ételeinket, legyen szó egy hagyományos gulyásról vagy modern receptekről. A marhahús fogyasztása ugyan megosztó az egész világban, ennek ellenére rengetegen egyenesen rajonganak érte. Hazánk kiváló minőségben biztosít marhahúst a piacra, így könnyen hozzájuthatunk, és változatosan készíthetjük el ételeinket, legyen szó egy hagyományos gulyásról vagy modern receptekről.

Tradicionális magyar ételek szarvasmarhából

Mi, magyarok büszkék lehetünk, hiszen a szürke szarvasmarha szerepel a magyar értékek listáján, igazi hungaricum. Ezt a fajta húst kizárólag Magyarország területén, a meghatározott körülmények között tartott állatok biztosíthatják, feldolgozása is ezen a területen zajlik. Maga a hús íze egyedi, leginkább a vadhúshoz hasonlítható.

Hagyományos magyar ételek, mint a gulyás vagy a marhapörkölt galuskával kifejezetten ízletesek, különlegesek a szürke szarvasmarha húsából készítve. Ezek azok az ételek, amelyeket előszeretettel ajánlunk külföldi ismerősöknek, ha az igazi tradicionális magyar ételek felől érdeklődnek.

A kiváló marhahúsos ételekhez feltétlenül ismerni kell a hús tulajdonságait, ennek megfelelően tudjuk kihozni belőle a legfinomabb ízeket.

Retro konyha, menza koszt

Talán sokan emlékeznek még a szocializmus egyik meghatározó termékére, a menzákon nagyjából havonta visszatérő marhahúsra meggyszósszal. Voltak, akik szerették, de valószínűleg még többen, akik nem igazán voltak oda érte. Ma már a gondtalan gyermekkor emléke, a magyar retro konyha érdekessége, ahogy a menza koszt egyik szimbólumává is vált.

Rengetegféle marhahúsból készült étel kerülhet manapság az asztalra, népszerű különleges alkalmakkor, és minden bizonnyal nagy sikert arat. Akinek nincs ötlete, vagy ritkán készít marhahúsból ételt, annak rendkívül ajánlott a Receptneked.hu több száz fantasztikus ötletét gondosan átnézni, a szarvasmarha receptek mindegyike laktató ételt kínál, és számos formában elkészíthető. 

Aki rajong a retro konyha ízeiért, szívesen főzné meg a nagymamánál pukkadásig fogyasztott legnagyszerűbb ételeket, annak is garantáltan nagy élmény a szarvasmarha receptek között kutatni, de vigyázat, korgó gyomorral ne álljon neki senki!

Napjaink ételei marhahúsból

A rendszerváltást követően gomba módra szaporodtak hazánkban is a gyorséttermi láncok, amelyek kínálatából a hamburger hamar népszerű étel lett. Ennek ellenére a saját készítésű marhahúspogácsának nincsen párja! Egyszerű tény, sokkal jobban ízlik, főleg egy nyári kerti grillezés során.

Ha már az amerikai hatásnál tartunk, akkor a marhasteakről sem feledkezhetünk meg. Sőt, az igazi, valódi különlegesség az argentin steak, amely messze földön híres a marhahúsos ételek világában. 

Napjainkban pedig egyre több szó esik és egyre többen ismerik meg hazánkban is a wagyu marhahúst. A japán wagyu marha az egyik legdrágább húsféle, különleges ismertetőjegye a vajas íz. Gasztronómiai ínyencek vagyonokat képesek fizetni egy wagyu steakért.(X)