Románia fejlettebb lenne, mint Magyarország? Mutatjuk a tényadatokat

Hírek2022. dec. 28.Növekedés.hu

Időről időre körbejárja a magyar sajtót a hír, hogy a román gazdaság már beelőzte hazánkat, sőt, keleti szomszédunknál állítólag már a bérek is magasabbak - írja a VG. Végigvették a főbb makrogazdasági mutatók alapján, hogy mennyi igaz ezekből az állításokból.

A VG megnézte, hogy áll a nagy román–magyar gazdasági verseny 2022 végén.

Magyarországon 2010 és 2021 között a reál GDP összesen 30,8 százalékkal növekedett, Románia esetében ugyanez a szám 32,2, tehát mindössze másfél százalékpont keleti szomszédunk előnye.

Vásárlóerő-paritáson sem látják a román előzést, ráadásul 2021-ben, amellett, hogy hazánk maga mögött hagyta Romániát, még Portugáliát is beelőzte.

Ha van verseny, amelyben Magyarország az abszolút nyertes lenne az egész uniós mezőnyben, az egyértelműen a foglalkoztatottság javulása.

Hazánk 2010-ben még a negyedik legrosszabb mutatóval rendelkezett, 2021-re már a nyolcadik legmagasabb aránnyal. Románia ezzel szemben annyi eredményt tudott felmutatni, hogy az utolsó helyről elmozdult hátulról a harmadik pozícióba, pusztán Görögországot és Olaszországot előzte meg.

Ami pedig a béreket illeti, mindkét országban komoly felzárkózás volt, de Romániában kétségtelenül látványosabb, ugyanis míg nálunk megkétszereződtek, ott bő tíz év alatt kvázi megháromszorozódtak a bruttó keresetek.

De a magyar átlagbérek még mindig magasabbak, nálunk 438 ezer forint a bruttó átlagkereset tavaly, míg Romániában 72 lejes árfolyamon számolva 398 ezer forint.

Van egy fontos mutató, amelyről mintha mindenki megfeledkezne Románia kapcsán, ez pedig

az államadósság, amely a 2010-es évek konjunkturális időszakában sem mérséklődött, szemben Magyarországgal, amely a 2020-as koronavírus-járványig összesen 15 százalékpontot faragott le az adósságából.