Romló eredménnyel, de biztos lábakon áll az osztrák posta

Hírek2020. aug. 11.Növekedés.hu

Az Österreichische Post AG-nak, az osztrák postának 2020 első felében sikerült megőriznie forgalmát, de eredménye romlott. Értékesítése az előző év azonos időszakához képest stabil maradt (981,9 millió euró, ami 0,1 százalékos növekedést képvisel), de üzemi eredménye 55,2 százalékkal 48,2 millió euróra csökkent. A nyereség megfeleződött (-50,7 százalék) és 39,1 millió eurót tett ki, olvasható az oe24.at hírportálon.

A vállalat helyzetét rontották a koronavírus-járvány hatásai és saját bankja létrehozásának, a bank99” projektnek az indulási költségei, olvasható a tőzsdén jegyzett cég közleményében. Az egy részvényre jutó nyereség 1,17-ről 0,66 euróra csökkent.

A 2020-as év második negyedéve a zárlati intézkedések és több ágazat gazdasági megbénulása miatt az elmúlt 10 év legkomolyabb fennakadásaival járt, fogalmaz az Österreichische Post AG közleménye.

A jelentősen bonyolultabbá vált feltételek között az osztrák postának – hála az alkalmazattak fáradhatatlan munkájának- sikerült biztosítania a levelek és a csomagok zavartalan kézbesítését és a hivatali szolgáltatások folyamatosságát, még akkor is, ha egyes tevékenységeket nem sikerült a várt költségszinten belül megoldani, illetve a válsággal kapcsolatos intézkedések és előírások többlet ráfordítással is jártak.

A vállalat EBIT-jét (kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény) a Covid-19 hatásai körülbelül 45 millió euró értékben rontották, részben a rendkívüli egészségügyi és logisztikai költségek (mintegy 20 millió euró), illetve a visszaesett értékesítés következtében elmaradt bevételek (hozzávetőleg 25 millió euró) révén.

A levélforgalom és a hirdetési ágazat csökkenő bevételei jelentős hatást gyakoroltak az eredmény alakulására, mivel a postai tevékenység állandó költségei magasak. A csomagküldő szolgáltatásnak ugyanakkor kedvezett az online kiskereskedelem meglódulása, bár a néhány héten át több, mint 50 százalékos volumennövekedés megdobta a költségeket is. A logisztikai üzletág EBIT-je ennek következtében az év első felében 27,4 százalékkal, 76,9 millió euróra esett vissza.

Negatív hatással járt a márciusban piacra lépő új bank, a bank99 magas indulási költsége is. A Fiókhálózat & Bank Divízió, amely már több, mint 42 ezer ügyféllel rendelkezik, 28,7 millió veszteséget termelt. Az Österreichische Post AG azzal számol, hogy a néhány negyedéven belül bevezetésre kerülő új termékek és szolgáltatások révén az üzletág 2023-tól nyereségessé válik.

Az Österreichische Post AG 2020 első hat hónapjában átlagosan 20 443 főt foglalkoztatott teljes munkaidőben, 1,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.