Elkezdte beárazni Biden győzelmét a Wall Street

Elemzések2020. aug. 11.Növekedés.hu

Egyre több tőkepiaci stratéga számol reális forgatókönyként a demokraták nagyarányú győzelmével az őszi elnökválasztáson.

Joe Biden demokrata elnökjelölt támogatottsága erősen emelkedett az elmúlt hónap során. Sokan kritizálják Trumpot a járvány kezelése miatt és az USA-szerte tomboló zavargások rendpárti kezelése sem hozott jelentős sikereket az elnöknek. Trump és hívei ugyanakkor arra számítanak, hogy a kampány hajrájához közeledve, a televíziós vitákban az elnök sikeresen fordítja majd meg a közhangulatot - ahogy ezt az előző voksolásnál is tette.

E forgatókönyv szerint Biden népszerűségének növekedése pusztán annak következménye, hogy ritkán szólal meg nyilvánosan, hagyja, hogy Trump főjön a saját levében.

A fogadóirodák az elmúlt héten csaknem 60 százalék esélyt adtak Biden győzelmének, ami 23 százalékponttal haladja meg Trump esélyeit - tette közzé az irodák oddszainak átlagából számolt előrejelzését a RealClearPolitics.

A hangulat a befektetők körében is változóban van. Korábban megkérdőjelezhetetlen volt, hogy a tőzsdék az üzleti világból érkező Trump mellett állnak, az adócsökkentési program klasszikus republikánus elem volt, az indexek hétről-hétre döntötték meg az újabb csúcsokat és maga Trump is előszeretettel mérte elnöki teljesítményét a részvényindexek emelkedésében. Most azonban fordulat következett be.

A Citigroup által 140 alapkezelő körében végzett felmérés szerint 62 százalékuk bízik Biden győzelmében. Tavaly decemberben még 70 százalék Trump újraválasztását valószínűsítette.

Még olyan alapkezelő is akad, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a demokraták megnyerik a Kongresszus mindkét házát (az alsóházban jelenleg is demokrata többség van), vagyis a felsőház, a Szenátus is baloldali kontroll alá kerül.

A nyerési esélyek változása nyomán a makrogazdasági forgatókönyveket is módosítani kénytelenek az elemzők.

Sokan arra számítanak, hogy Biden elnöksége adóemelkedést hoz.

Trump 2016-os győzelmére emelkedéssel reagáltak a tőzsdék, számítottak arra, hogy a vállalati szektorból érkező elnök lazít a szabályozáson és kedvezőbbé teszi a gazdálkodási környezetet, mérsékli a vállalatokra rakódó közterheket. Ez be is következett, 35-ről 21 százalékra csökkent a vállalati jövedelmek adója.

A Goldman Sachs befektetési bank szerint ha Biden lesz az elnök, akkor a 2018-as adócsökkentés részleges visszavonására lehet számítani, a nyereségadó visszaemelkedhet egészen 28 százalékig.

Becsléseik szerint - több más adóemeléssel is számolva - az irányadó S&P 500-as tőzsdeindex kosarában szereplő cégek egy részvényre jutó nyereségét (P/E) átlagosan 12 százalékkal csökkenthetik egy Biden-adminisztráció intézkedései.

Várakozásaik szerint a demokrata fűnyíró nem preferál vagy büntet egyes szektorokat, a teljes vállalati kört érinti.

Befektetői szempontból ez oda vezethet, hogy az amerikai P/E értékek csökkenése a tengerentúli részvénypiacokra irányítja rá a figyelmet. Az elmúlt években pont fordított folyamat zajlott le - dőlt a tőke az amerikai tőzsdékre.

Biden programjában szerepel az is, hogy 15 dolláros óránkénti minimálbért vezet be, ezzel az alacsonyabb jövedelmű választókat igyekszik megnyerni magának.

A tőzsdei elemzők szerint viszont egy ilyen lépés erősen csökkenti majd a járványkrízis miatt amúgy is padlón lévő kiskereskedelmi szektort, hiszen ez tipikusan olyan ágazat, ahol viszonylag nagy a keveset keresők aránya.

A demokrata jelölt programjában kiemelt szerepet kap az egészségügy és a tiszta energia. Biden áprilisban jelentette be, hogy a Medicare, az amerikai állami egészségbiztosítási program kiterjesztését fogja javasolni, ha hatalomra kerül. Közölte azt is, hogy újratárgyalják majd az állami rendszer és a gyógyszergyárak közötti szerződéseket - nyilván nem áremelést fog javasolni az állam, vagyis ez a gyógyszeriparnak a profit szempontjából rossz hír.

A helyzet változását jól jelzi az is, hogy Ron Wyden, Oregon demokrata szenátora visszalépett annak a kétpárti törvényjavaslatnak a támogatásától, amely gyógyszerárakat szabályozná, s amelyet részben ő maga állított össze még tavaly. Most arra számít, hogy a republikánusoknak tett kompromisszumok nélkül s tető alá tudják majd hozni a törvényt.

Biden programja 2050-re megszüntetné az Egyesült Államok károsanyag kibocsátását. Biden környezetvédelmi programja szöges ellentétben áll Trump megközelítésével, aki nem nagyon foglalkozott ilyesmivel. Vagyis ha Biden nyer, akkor a hagyományos energiaipari, olajipari cégekre rosszabb napok virradhatnak, a tiszta energiában utazó vállalatok viszont könnyítéseket kaphatnak.

Van még egy ágazat, amelynél viszont óriási kérdőjeleket vet fel egy Biden győzelem, ez pedig a technológiai szektor. A tech cégek az amerikai tőzsdék legnagyobb kapitalizációjú vállalatai közé tartoznak. Árfolyamaikra az idén kedvező hatással voltak a járvánnyal kapcsolatos korlátozások - a krízis egyik nagy nyertese az online szektor volt. Az elmúlt években azonban közösségi média óriásai heves kritikákat kaptak adatkezelési és a gyűlöletbeszédnek nevezett jelenség elleni fellépéssel kapcsolatos gyakorlatuk miatt. Számos amerikai nagyvállalat (például a Diageo, a Starbucks, a Levi’s, az Unilever, a Verizon és a Coca-Cola) lemondták vagy korlátozták e miatt hirdetéseiket a Facebookon.

Elizabeth Warren, a demokraták nagyasszonya, volt elnökjelölt pedig odáig ment, hogy a Facebook és a Google feldarabolását kezdeményezte, mondván piaci túlsúlyuk ellenkezik az amerikai antitröszt törvényekkel.

Biden szintén kritizálta a közösségi médiát, mondván az félrevezető információknak is helyet ad, de nem foglalt egyértelműen állást a feldarabolás mellett.

Létezik egy olyan kezdeményezés is, amely a nagy közösségi oldalakat egyszerűen közszolgáltató cégként kezelné, így az állami befolyás lényegesen nagyobb lenne bennük. A republikánus és piacpárti Trump bár gyakran kritizálja a közösségi médiát, de elveivel erősen ellentétes lenne egy ekkora beavatkozás. A demokratáknál azonban nem lehet kizárni, hogy komolyabb formában nekiállnának az amúgy egyébként őket támogató technológiai szektor újraszabályozásának.

Az elnökválasztási esélyek latolgatása persze csak akkor érvényes, ha valóban lesz novemberben voksolás. A pandémia továbbra is tombol az USA-ban, Trump felvetette, hogy halasszák el a procedúrát, ami ellen a közvéleménykutatásokban vezető demokraták persze hevesen tiltakoznak.