Sem halott, sem fertőzött nincs a Szputnyikkal oltott San Marino államban

Hírek2021. júl. 20.Szabó Anna

A Szputnyik-oltás mellett tette le a voksát a dél-európai San Marino, a különutas stratégia bevált: a Johns Hopkins Egyetem friss kimutatása szerint sem Covid-okozta haláleset, sem új fertőzött nincs a miniállamban.

Miközben a San Marinót körülvevő Olaszországban még bőven zajlik az oltás, sokan csak az első vakcinájukon vannak túl, az olasz médiacsatornákon pedig folyamatos az oltás népszerűsítése (még az olasz-angol focidöntő szünetében is ez szerepelt a tévékben), addig a 34 ezer fős miniállam már májusban lezárta az oltási programját.

San Marino januárban kezdte el a Szputnyik V-vakcinák megvásárlásának előkészítését, az orosz vakcinák februárban érkeztek meg, ekkor jelentette be Roberto Ciavatta, San Marino egészségügyért felelős vezetője, hogy különutas stratégiát választottak: felvették az orosz gyártóval a kapcsolatot, mert az EU-val való tárgyalásaik „nem voltak gyümölcsözőek”.

A döntés eredményesnek bizonyult: San Marinóban március végén tetőzött a fertőzöttek száma, azóta a csökkenés folyamatos, az elmúlt egy hónapban összesen 4 covidost találtak, halálos eset pedig nem történt.

A Szputnyik-oltásra alapozott San Marinó-i stratégia 3 lépcsős sorrendet határozott meg: legkorábban az egészségügyi dolgozók, a fogyatékkal élők és a 75 évnél idősebbek kapták meg az oltást.

A Szputnyik-oltásra alapozott San Marinó-i stratégia 3 lépcsős sorrendet határozott meg: legkorábban az egészségügyi dolgozók, a fogyatékkal élők és a 75 évnél idősebbek kapták meg az oltást.

Második körben a 60 és 75 év közötti lakosságot, az iskolai dolgozókat és a rendőröket oltották be, míg a prioritási sorrend 3. fokán a 16-59 évesek, valamint a koronavírus-fertőzésen túlesettek szerepeltek. Az oltási programot széleskörű lakossági tájékoztató kampány kísérte.

A lakosság kisebbik része Pfizert, a túlnyomó többség Szputnyik-vakcinát kapott.

A védekezés olyan sikeres volt, hogy május 14-től San Marino a vakcinaturizmust is meghirdette a 18-84 éves nem helyi lakosok számára: 50 eurót kell fizetni egy Szputnyik-oltásért, ezen kívül a szállást egy san marinói hotelekből álló listáról kell kiválasztani és igénybe venni.

A listán 19 hotel szerepel, egyszerűtől a luxusig, ezen kívül apartmanokat is lehet bérelnie az oltásra érkezőknek.

San Marino oltási eredménye azért is kiemelten eredményes, mert az átfertőzöttség és a koronavírus szövődményei miatti halálozások aránya itt volt az egyik legmagasabb Európában.

A miniállamban egyébként egyáltalán nem használtak AstraZeneca oltóanyagot, a Szputnyik mellett még Pfizerrel oltottak, de a Szputnyik tekinthető a San Marinó-i lakosság fő vakcinájának - magyarázta Sergio Rabini a Társadalombiztosítási Hivatal (ISS) vezetője a today.it lapnak adott interjúban, kiemelve, hogy most már egyetlen új haláleset sem volt a miniállamban.