Ebben a két iparágban 7-800 ezer forint körüli itthon az átlagfizetés

Elemzések2021. júl. 20.HP

Az unióban hazánk rendelkezik az egyik legerősebb iparral, mely 709 ezer embernek adott tavaly munkát – derül ki a KSH kiadványából. Magyarországon belül Győr-Moson-Sopronban, Pest megyében és Budapesten a legmagasabb az ipari termelés értéke. Az ágazat továbbra is az exportra támaszkodik: az értékesítés 74 százaléka származott külpiaci eladásokból. Az alábbiakban bemutatjuk azt is, miként alakultak az átlagfizetések az egyes ipari szegmensekben. A legjobb fizetések a kőolaj-termeléssel összefüggő szektorokban és a gyógyszeriparban vannak.

Az ipar lehet az idei évben a magyar gazdaság egyik húzóágazata, mely kedvező esetben 15 százalékkal bővülhet. A Takarékbank várakozásai szerint például 16,2 százalékkal növekedhet az ipar 2021 egészében éves alapon.

Az ágazat már az első negyedévben is húzta a GDP-t, miközben a szolgáltatások még a járványügyi intézkedések miatt negatívan járultak hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez.

Az ipar lehet az idei évben a magyar gazdaság egyik húzóágazata, mely kedvező esetben 15 százalékkal bővülhet.

Forrás: MNB, KSH

A koronavírus is rámutatott, jó gazdaságpolitikai irány a magyar ipar megerősítése, mely a gazdaság egynegyedét teszi ki. Ez az arány az Európai Unióban kimondottan magasnak számít.

A koronavírus is rámutatott, jó gazdaságpolitikai irány a magyar ipar megerősítése, mely a gazdaság egynegyedét teszi ki.

Forrás: KSH

Az elmúlt időszakban ráadásul jelentős kapacitás- és hatékonyságnövelő beruházások valósultak meg az iparban, ami a termelékenység javulását eredményezte, miközben megnőtt a magasabb hozzáadott értékű munkavégzés aránya.

Az akkumulátorgyártás kiugró teljesítményének köszönhetően a villamos berendezések gyártása például 13,1 százalékkal bővült a tavalyi évben.

A járvány kevésbé érintette a számítógép, elektronikai, optikai termékek, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártását. Előbbi kategória 0,8, utóbbi 1,0 százalékkal bővült 2020-ban.

Az autóipar óriási megrendelésállománnyal néz szembe. A termelést egyedül a globális szintű chiphiány fékezi.

Ennek hiányában a gyárak teljes kapacitással üzemelnének. Az autógyárak visszajelzései alapján ugyanakkor tarthatók az idei tervek. Az év végére plusz műszakokkal jó eséllyel behozható a kiesett termelés.

Régiók

Magyarországon belül Győr-Moson-Sopronban, Pest megyében és Budapesten a legmagasabb az ipari termelés értéke. A legkisebb ipari aktivitás ezzel szemben Nógrád, Somogy, Békés és Baranya megyében látható.

agyarországon belül Győr-Moson-Sopronban, Pest megyében és Budapesten a legmagasabb az ipari termelés értéke.

Forrás: KSH

Export

A feldolgozóipari termelés továbbra is főként az exportpiacoktól függ. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az értékesítés 74 százaléka származott külpiaci eladásokból.

Az élelmiszer, ital, dohánytermékek gyártása, valamint a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás kivételével a termékek legalább fele exportra került. A teljes gépiparban és a gyógyszergyártásban a 80 százalékot is meghaladta a külföldi értékesítés aránya. A legnagyobb exportrészesedéssel, 96 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása rendelkezett.

A feldolgozóipar harmadáért felelős járműgyártás kilencven százaléka exportra ment.

A feldolgozóipari termelés továbbra is főként az exportpiacoktól függ. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az értékesítés 74 százaléka származott külpiaci eladásokból.

Forrás: KSH

Magyar átlagkereset 2021

2020-ban a bruttó átlagkereset 403 600 forint volt Magyarországon. Az iparban az átlagfizetés ennél 7 százalékkal magasabb volt, elérte a 432 ezer forintot.

A legmagasabb fizetéseket a kokszgyártás, kőolaj-feldogozás, a gyógyszergyártás, illetve a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás területeken kínálták.

A legmagasabb fizetéseket a kokszgyártás, kőolaj-feldogozás, a gyógyszergyártás, illetve a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás területeken kínálták.

Forrás: KSH

Az ipar másfelől komoly foglalkoztató: a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál 709 ezer munkavállaló dolgozott tavaly.

A létszám 4,4 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Ebben jelentős szerepet játszott a koronavírus-járvány, amelynek hatására egy hét éve tartó, folyamatos létszámbővülés szakadt meg.

Az ipar a beruházások terén is fontos tényező. Az ágazatban valósult meg az összes nemzetgazdasági beruházás közel 30 százaléka. A jelentős beruházási aktivitás és a gyors gazdasági újranyitás következtében több feldolgozóipari ágazatban is munkaerőhiány alakulhat ki a közeljövőben.