Sikeres orosz offenzíva: Több ezren már letették a fegyvert Mariupolban

Hírek2022. máj. 20.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán.

"Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik. Az ukrán nacionalisták által ott fogva tartott civileket már evakuálták a gyárból. Százhetvenhét embert menekítettek ki, köztük 85 nőt és 47 gyermeket. Mindannyian szakképzett orvosi és pszichológiai segítséget kaptak" - mondta Sojgu.

"Az üzemben körülzárt nacionalisták elkezdték megadni magukat. Eddig 1908 ember tette le a fegyvert" - tette hozzá.
 Emlékeztetett arra is, hogy korábban 1387 ukrán tengerészgyalogos tette le a fegyvert a mariupoli Iljics fémműnél.

Orosz médiajelentések szerint a hadifoglyokkal emberségesen bánnak, amiről a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) képviselői személyesen is meggyőződhettek. Az ICRC pénteken Genfben közleményt adott ki, amely szerint "minden oldalról" alkalma nyílik a hadifoglyok felkeresésére és a hozzátartozók értesítésére. A karitatív szervezet ugyanakkor megjegyezte, hogy "sokkal több család vár válaszra" ezért sürgette, hogy mind a fogva tartott katonákhoz, mind a civilekhez teljes hozzáférése lehessen.

Sojgu pénteken bejelentette, hogy a csak Moszkva által függetlennek elismert luhanszki "népköztársaság" területének "felszabadítása" a végéhez közeledik. Andrej Marocsko, az entitás védelmi minisztériumának szóvivője azt mondta, hogy már a terület 95 százaléka áll a helyi "népi milícia" ellenőrzése alatt, amely tovább harcol a teljes "felszabadulásért".

Az orosz tárcavezető azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy az orosz csapatok előrenyomulását késleltetni próbálva nem engedik ki a helyi lakosokat a városokból és településekről, élő pajzsként használva őket.

"Mivel a kijevi rezsim vereséget szenvedett a terepen, igyekszik legalább rövid távú sikereket elérni bizonyos területeken, és ezeket nagy sikereknek beállítani" - hangoztatta.

Megjegyezte, hogy "teljes kudarcba fulladt" az ukrán fegyveres erők arra irányuló "kalandor" kísérlete, hogy a Győzelem napjának előestéjén visszafoglalják a Kígyó-szigetet, és kilátásba helyezte, hogy az orosz fegyveres erők az ilyen "provokációkat" keményen el fogják fojtani. Sojgu szerint az ukrán fél veszteséglistáján a szigetnél három napig folytatott harcok után több mint ötven elitosztagos katona, négy repülőgép, 10 helikopter, 30 drón és három naszád szerepelt.

A miniszter azt is közölte, hogy a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta a két szakadár "népköztársaság" és Ukrajna más veszélyeztetett területeiről 1 millió 377 ezer embert evakuáltak Oroszországba.Az orosz védelmi tárca összesítése az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 172 repülőgépet, 125 helikoptert, 952 drónt, 314 légvédelmi rakétarendszert, 3168 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 396 rakétasorozatvetőt, 1571 tüzérségi löveget és aknavetőt veszítettek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken elrendelte Arszen "Motorola" Pavlovnak, a donyecki "népi milícia" Szpartak zászlóalja néhai parancsnokának Bátorságrenddel való posztumusz kitüntetését. Pavlovot 2016 októberében Donyeck központjában egy liftben elkövetett robbantás ölte meg, amelyért Donyeck egy ukránbarát neonáci csoportot tett felelőssé. Motorolát Kijev háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg.