Csődbe mehet Ukrajna?

Elemzések2022. máj. 21.MTI, Növekedés.hu

Nyugati segélyek nélkül már csődbe ment volna Ukrajna, amelynek adóskilásátás tegnap rontotta le az S&P Caa3 szintre, ami a befektetési kategória alatt kilenc osztályzattal van. Az ukrán GDP idén 35-39 százalékkal esik vissza. Az orosz haderő által elfoglalt területek az ukrán GDP ötödét adják. Az amerikai Szenátus tegnap fogadott el egy 40 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának.

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekszenek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Caa2"-ről egy fokozattal "Caa3"-ra minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát.

A cég az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
A Moody's módszertani meghatározása alapján a "Caa3" minősítés nagyon magas adóskockázatra figyelmezteti a befektetőket.

A "Caa3" besorolás kilenc fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapfokától, amely a Moody's osztályzati metodikája alapján "Baa3".

A csőd szélén áll Ukrajna

A leminősítés indoklásában a Moody's kiemeli azt a véleményét, hogy jóllehet a nemzetközi közösség Ukrajna nagyarányú pénzügyi támogatására vállalt kötelezettségeket, és ez enyhíti az azonnali likviditási kockázatokat, az államadósság jelentős emelkedése azonban középtávon valószínűleg fenntarthatatlannak bizonyul, és az ebből eredő aggályok hátráltathatják Ukrajna további hozzáférését a kereskedelmi adósság törlesztését célzó hivatalos finanszírozásokhoz.

Az elemzés szerint az orosz invázióval kezdődött katonai konfliktus a Moody's kezdeti várakozásainál hosszabb ideig elhúzódhat, és ez növeli annak a valószínűségét, hogy szükségessé válik az ukrán adósságállomány átstrukturálása, a magánszektorbeli hitelezőket pedig eközben veszteségek érhetik.

A Moody's pénteki előrejelzése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 35 százalék körüli mértékben zuhanhat reálértéken.A hitelminősítő becslése szerint a harcoktól érintett, illetve

az orosz haderő által elfoglalt ukrajnai térségek a háború előtt megtermelt éves ukrán GDP-érték 20 százalékát adták.A Moody's az ukrán államadós-osztályzat pénteki leminősítéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt is, hogy becslése szerint az ukrán államháztartás idei finanszírozási igénye hozzávetőleg 50 milliárd dollár - a 2022-re várt hazai össztermék 35 százaléka - lesz, és a GDP-arányos államadósság-ráta az idén 90 százalék környékére emelkedik a 2021 végén mért 49 százalékról.

Nyugati lélegeztetőgépen a gazdaság

Mindez azt jelenti, hogy Ukrajna nyugati segélyek nélkül gyakorlatilag fizetésképtelen lenne a háborús kiadások és a gazdasági visszaesés miatt.

Az amerikai Szenátus tegnap szavazta meg, hogy történelmi, 40 milliárd dolláros humanitárius és katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának az orosz invázió miatt.

Ukrajna a háború kitörése óta a Nemzetközi Valutaalaptól, a Világbanktól és az Európai Uniótól is kapott segélyeket.

Az iparilag fejlett keleti régiók orosz kézre kerülése mellett a Fekete-tengeri kikötők blokkolása is hatalmas csapás az országnak, mert az exportot akadályozza.

Eddig 8 millióan menekültek el az eredetileg 44 milliós országból, ami demográfiai katasztrófát is jelent.

Az ukrajnai gazdasági helyzetről és a segélyezésről ebben az elemzésünkben olvashat bővebben.

A Világbank még április elején figyelmeztetett: a háború elhúzódása miatt akár 75 százalékkal is zuhanhat az ukrán GDP, és az államadósság átütemezésére lesz szükség.

Ukrajna már a háború előtt is Európa legszegényebb országa volt, ahol még Fehéroroszországnál is jóval kisebb volt az egy főre eső GDP, amely 3100 dollár körüli szinten volt 2020-ban.

Ukrajna egy főre eső GDP-je (1987-2021)

Ukrajna egy főre eső GDP-je (1987-2021)

Összeomlás jöhet a háború miatt

Az ukrán gazdaságban más nagy londoni elemzőházak is összeomlásszerű visszaesést várnak az idei évre.Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a minap Londonban bemutatott, jelentősen rontott éves térségi előrejelzésében közölte: várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén 30 százalékkal zuhan.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató konglomerátum feltörekvő piacokkal foglalkozó londoni elemzőstábja e héten bemutatott helyzetértékelésében közölte: központi prognózisa azzal számol, hogy az ukrán GDP-érték 2022-ben 39 százalékkal zuhan.