Soha nem látott mértékben nőtt a magyar gazdaság

Hírek2018. dec 5.Növekedés.hu

Az előzetes becslésnél is magasabb, 5,2 os volt a gazdasági növekedés 2018. III. negyedévében. Ez az uniós átlag két és félszeresét meghaladó bővülést jelent. Az 1995 óta rendelkezésre álló adatok alapján soha korábban nem volt ekkora mértékű bővülés hazánkban. Az első három negyedév 4,9 százalékos teljesítménye alapján a második helyen áll Magyarország a ma ismert uniós rangsorban.

Főként a szolgáltatói szektor és az ipar vártnál jobb teljesítménye járult hozzá ahhoz, hogy 0,2 százalékponttal magasabb lett a gazdasági növekedés az év harmadik negyedévében a korábban ismert adathoz képest. Mindez előrevetíti, hogy várhatóan az év hátralevő részében sem veszít lendületéből a gazdaság teljesítménye, elérve ezzel a jóval négy százalék feletti éves bővülést.

A mostani adatok azt is megerősítik, hogy számos nemzetgazdasági ág érdemben segítette elő a növekedést. Az építőipar hozzáadott értéke és a lakásépítések bővülése mögött az otthonteremtési programnak kiemelt szerepe van. A hatéves adócsökkentési és béremelési megállapodás eredményeként ma már nemcsak több mint 4,5 millió embernek van munkája, hanem a bérek is dinamikusan, 11,7%-kal emelkednek. Ez megmutatkozik a rendelkezésre álló jövedelmek felhasználásában: a családok egyre többet tudnak költeni, a háztartások vásárolt fogyasztása 5,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A gazdaságfejlesztésre fordított források hatékony felhasználását mutatja a beruházások jelentős, 20%-os növekedése. Mindezeken túl a mezőgazdasági termelés esetén ugyancsak bővülést láthatunk.

A 2013-as fordulatot követően napjainkra új növekedési pályára állt a magyar gazdaság. Ennek eredményeként az elmúlt években összességében a bővülés jelentős mértékűnek számít a nemzetközi viszonylat tekintetében.

Az adatokból azt láthatjuk, hogy Magyarország GDP-je 25%-kal haladta meg a 2010-es év eleji szintet, illetve több mint 18%-kal múlta felül a 2014. évit.

Az elkövetkezendő években továbbra is négy százalék körüli lehet a bővülés.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.