Sokan érdeklődnek a lakásfelújítási hitelek iránt

Hírek2021. feb. 2.MTI

Jelentős érdeklődést generáltak a bankoknál a januártól életbe lépett otthonteremtési és felújítási támogatások - közölték a pénzintézetek az MTI érdeklődésére.

Január elsején indult az állami otthonfelújítási program, amely a legalább egy gyermeket nevelőknek lakásfelújításra kínál kedvezményeket: utólag megtérítik az igénylők felújítási költségeinek felét, maximum 3 millió forintot.

Az ehhez kapcsolódó felújítási kölcsönt az állam február 1-től támogatja: maximum 6 millió forint hitelösszegig, 10 éves futamidőre, kedvező előtörlesztési feltételekkel és maximum 3 százalékos kamatplafonnal.

Az OTP Banknál az év eleje óta tapasztalják a fokozódó érdeklődést az önerő nélküli felújításra, a felújítási célhoz leginkább igazodó új termékük, az otthonfelújítási támogatott kölcsön február 1-től igényelhető - írták.

Az Erste Banknál azt emelték ki, hogy egyszerre érzékelik az érdeklődés növekedését a fiókokban és a bank tematikus oldalán. Közölték: az otthonfelújítási program pozitív hatással lehet a piaci alapú kölcsönökre is, hiszen akinek nem elég a 6 millió forintos támogatott hitel, az más hiteleiket is igénybe veheti - írták.

A CIB Bank az MTI-vel azt közölte: az év első pár hetében - a korábbi évekhez hasonlóan - nem tapasztaltak megnövekedett keresletet a hiteltermékek iránt, a következő időszakban azonban a bank élénkülő keresletet vár mind a jelzáloghitelek, mind a személyi kölcsönök, mind a babaváró esetén.

A K&H Banknál nagyon sokan érdeklődnek a felújításra nyújtható kamattámogatott jelzáloghitel iránt. Az ügyfelek többféle hitelkonstrukció közül is választhatnak, de a nagyobb összegű otthonfelújításhoz várhatóan a 3 százalékos kamatozású kamattámogatott felújítási hitelt fogják előnyben részesíteni, ha szeretnék előtörleszteni a hitelt a támogatás összegével.

Kisebb összegű felújításokhoz inkább a személyi kölcsön lehet ideális, különösen annak, aki nem szeretne előtörleszteni. A hosszabb futamidőnél a felújítási célú lakáshitel ajánlható - írták.

A személyi kölcsönöknél már mérhető a felújítási célú hitelkereslet élénkülése. A jelzáloghiteleknél még nem kimutatható a kereslet. Az előzetes várakozásaik alapján a felújítási konstrukciók iránt az év első negyedévében számottevő élénkülés lesz.

A Takarékbank szintén az érdeklődők számának jelentős növekedéséről számolt be, ezen túl január harmadik hetében az átlagnál több személyi kölcsönt vettek fel a banknál.

A január 1-jén életbe lépett újabb otthonteremtési kedvezmények, az 5 százalékos áfa, a csokban részt vevők számára visszaigényelhető áfa elsősorban az év második felétől érezteti majd a hatását a hitelezésben, mert a tavalyi 27 százalékos áfa miatt kevesebb új projekt indult 2020-ban - tették hozzá.

Az új lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelfelvételek bővülésére a korlátozások enyhítése után, az új felesztések elindulását követően számítanak.

A Gránit Banknál is igényelhető az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön, amely iránt kiugró érdeklődést tapasztaltak, már év eleje óta. A közelmúltban regisztrációs lehetőséget indítottak el a honlapjukon, ahol naponta tucatnyian jelentkeznek be - közölte a bank.