Már csak néhány hónapot kell kibírni – Májusra jelentősen enyhülhet a járvány

Egészség2021. feb. 2.H. É.

A koronavírus-pandémia a következő hónapokban sokat engedhet szorításából – legalábbis a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és Értékelési Intézet előrejelzése szerint, amely eddig egészen jól belőtte a járvány alakulását.

Pesszimista és optimista verziót is közöl a Covid-19-járvány alakulásáról a napokban közzétett, május elejéig tartó előrejelzésében a világ legelismertebb járványmodellező kutatóhelye, a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és Értékelési Intézet (IHME). Mindkét forgatókönyv számol azzal, hogy világszerte egyre többek számára válik elérhetővé valamelyik koronavírus-ellenes oltóanyag.

Ebből kiindulva az IHME szakértői számításai szerint az év ötödik hónapját elérve az összhalálozás globálisan a legrosszabban esetben meghaladja majd a 3,6 milliót, de a legjobb verzióban is legalább 3,4 millió halálesettel kell számolni. (Eddig több mint 2,2 millióan haltak bele a Covid-19-be.)

A halálesetek napi számában azonban már nagyjából február 20-tól kezdődően jelentős csökkenéssel számolnak, a jelenlegi 14-17 ezer áldozattal szemben május elejére a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint is 7 és 10 ezer közé mérséklődhet az áldozatok napi száma. Tekintettel arra, hogy a napi halálozás a pandémia előrehaladásának legjobb mutatója, ez nagyon kedvező tendenciát vetít előre.

A halálesetek általában 17–21 napos csúszással követik a fertőzésekben tapasztalható változást, így a fertőzöttek száma már korábban csökkenni fog. A fertőzöttek becsült – tehát nem a teszttel megerősített esetek – számát az IHME január végén megközelítőleg 2,5 millióra tette világszerte és naponta, ez már április elejére 2 millió alá süllyedhet, még a legkedvezőtlenebb esetben is. Amennyiben viszont – mint az várható – egyre többen részesülnek majd világszerte valamilyen Covid-ellenes védőoltásban, május elejére egy milliónál is kevesebb új fertőzöttel kell számolni.

Mindez kedvezően hathat az egészségügyi intézmények leterheltségére, az előrevetítések szerint körülbelül ennek a hónapnak a közepe tájától mérséklődik globálisan a kórházakra nehezedő Covid-ellátási teher.

Ami Magyarországot illeti, a washingtoni központ itt is egyre kevesebb áldozattal számol: folyamatos csökkenés mellett április végére a Covid-19 miatti halálozás a nullához közelíthet, de még a kedvezőtlen szcenárió mellett sem fogja meghaladni a napi húszat. (Az utóbbi napokban már naponta száznál kevesebb emberéletet követelt idehaza a járvány, pedig a legrosszabb, decemberi napokban ez már majdnem megközelítette a kétszázat.)

Az év ötödik hónapjára a legjobb esetben 13,5 és 16,5 ezer között lesz itthon halálos áldozatok száma, a legrosszabb verzió pedig 17,5 ezer elhunyttal számol. (Mostanáig több mint 12,5 ezren haltak meg Covid-19 fertőzés következtében.)

Az új fertőzöttek száma ugyanakkorra napi 100 és 700 között alakulhat, az optimista, illetve a pesszimista verziók szerint. (Tavaly év végén volt, hogy a 7 ezerhez közelített a napi új regisztrált esetszám, az utóbbi hetekben azonban már jellemzően inkább 1500 alatt volt.)