Sokan nem örülnek a Tesla németországi óriásgyárának

Hírek2020. jan. 31.Növekedés.hu

A helyi lakosság egyre elutasítóbb.

Amikor a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk tavaly bejelentette, hogy az autógyártó negyedik óriásgyárát Berlin határain kívül, Grünheide település közelében építi fel, a német politikusokkal és a helyi lakosokkal madarat lehetett volna fogatni. A dw.com hírportálon olvasható cikk szerint mára a helyzet jelentősen megváltozott: az elutasító hangok erősödtek föl.

A tavakkal és folyókkal átszőtt, erdős területre lakosai zömmel azért költöztek, hogy megszabaduljanak a nagyváros nyüzsgésétől és zajától. Könnyű belátni, hogy bármilyen terv, amely a csendes, nyugodt közösséget egy nagy ipari központtá alakítja, kiváltja számos ott élő ellenérzéseit. Ma már azonban nem csak „számos” ilyen egyénről van szó.

Az ellenzők tábora időközben átvette az irányítást, legalábbis ami a harcosság szintjét illeti és láthatólag könnyebben mozgósítható, mint azok köre, akik a tervezett Tesla-beruházást támogatják. A giga gyár építkezése idén indul. Mielőtt bármi új létrejön, valamilyen réginek el kell tűnnie, jelen esetben egy 300 hektáros erdőnek. Az első elektromos járművek a tervek szerint 2021-ben hagyják el az üzemet.

Sokak szerint aggodalomra ad okot, hogy nem kapnak tájékoztatást az esetlegesen jelentkező vízügyi problémákról. Nem tudni, mit tervez a Tesla a talajvízzel és a térség ivóvíz-tartalékaival. Grünheide egy hatalmas, jól védett vízkitermelési zóna közepén fekszik. Egyes jelentések szerint a Tesla a gyár területén saját kutat akar fúrni, hogy biztosítsa a termelési folyamathoz szükséges, jelentős vízmennyiséget. Mások szerint ez a terv már lekerült a napirendről és a gyárnak távolabból kell beszereznie a vizet, ami valószínűleg gondokat okoz a talajvíz szintje tekintetében.

Valljuk be, Grünheide sok tekintetben nincs felkészülve a giga-gyár fogadására; az utak már ma is zsúfoltak, és kevés az új lakóépületek építésére alkalmas terület” állítja egy másik helyi lakos. Nem kétséges, Grünheide ma egy idilli hely – de még meddig?

A Tesla egyébként sem venné fel a helyieket, mivel mi nem értünk az elektromos autók gyártásához. Az alkalmazottak Németország más részeiből vagy külföldről jönnek majd. A végeredmény tehát számunkra az, hogy közvetlen hasznunk nem adódik, de szeretett közösségünket elveszítjük. Ez nem egy jó üzlet - vélik az ellenzők.