Komoly zűrzavar Csehországban az 5G pályázat miatt

Hírek2020. jan. 31.Növekedés.hu

Elhalasztják az 5G frekvenciáinak árverését a Cseh Köztársaságban. A kormány szerint módosítani kell a pályázati feltételeken. A döntés miatt lemondott a Cseh Telekommunikációs Hivatal elnöke.

A cseh telekom-piacot jelenleg három vállalat uralja: az O2 Czech Republic, a T-Mobile és a Vodafone.

A területért felelős állami szervezet, a Cseh Telekommunikációs Hivatal (CTU) azt tervezte, hogy e hónap elejére árverésre bocsátja az 5G hálózat kiépítésére alkalmas 700 MHz és a 3,5 GHz frekvenciákat - olvasható a reuters.com hírportálon. Célja az volt, hogy erősítse a versenyt egy olyan piacon, ahol az érintett vállalkozások és a politikusok hosszú ideje panaszkodnak az árak magas szintje miatt.

A kormány azonban a feltételek átalakításáról döntött és a lebonyolítást ez év végére halasztotta.

A döntést követően lemondott tisztségéről a CTU vezetője, Jaromir Novak. Álláspontja szerint az árverési feltételek módosítása elriasztja a pályázókat, a technológia elterjesztésének lassítását eredményezheti és valószínűleg bírósági vitákhoz vezet.

Nem írhatok alá olyan árverési feltételeket, amelyek őszinte meggyőződésem szerint nem javítják a cseh piac versenyfeltételeit, amelyek veszélyeztetik azt a célt, hogy gyorsan bevezessük az 5G technológiát. Számítani lehet egy sor bírósági vitára is

fogalmazott Jaromir Novak lemondó levelében, amelyet Twitter-bejegyzésében tett közzé.

A lemondott vezető szerint a kormány túlságosan nagy hangsúly helyez a nemzeti roaming biztosítására – amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek külföldi utazásaik során szolgáltatót váltsanak – azon a 3,5 GHz frekvencián, amely az ország egész területén nem érhető el.

Jaromir Novak lemondásában szerepet játszott az is, hogy kormány nem kérte ki a véleményét a módosításokról.

Karel Havlicek ipari miniszter azt mondta: a módosításokat azért kezdeményezték, mert az árverés iránt csekély volt az érdeklődés.

Külföldi pályázók egyáltalán nem jelentkeztek és egészen minimális volt a cseh vállalkozók figyelme is.

A kormány Jaromir Novak lemondását tudomásul vette és helyére a CTU egyik igazgatósági tagját, Hana Tovarkova-t nevezte ki.