Soknak érzi a gyilkosságokat Magyarországon? 

Hírek2021. jún. 30.Suki Zoltán

Sokkal kevesebb gyilkosság történt idén januártól májusig Magyarországon mint egy évvel korábban, a rendőrség adatai szerint. Erre azért kérdeztünk rá, mert az elmúlt hetekben történtek alapján úgy tűnt, hogy egyre több a brutális bűncselekmény.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint viszont - annak ellenére, hogy sok hír érkezik a legsúlyosabb erőszakos bűncselekményekről - ebben ez évben az első öt hónapban lényegesen kevesebb emberölés történt mint egy évvel korábban.

Az ORFK Kommunikációs szolgálata a Növekedés.hu-nak azt írta, hogy az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai alapján tavaly januártól májusig 77, idén, ugyanebben az időszakban pedig 60 gyilkosság történt az országban.

Nem meglepő, de a legtöbb gyilkosság Pest megyében történt.

Tavaly 12, idén 13 ember halt erőszakos halált. Budapesten pedig 2020-ban 10, idén pedig 8 embert öltek meg.

Szomorú hír, de tavaly nem volt olyan megye, ahol ne történt volna gyilkosság. Idén viszont - legalábbis május végéig - Baranya, Somogy, Tolna és Vas megyében sem kellett a fehér ruhás helyszínelőknek emiatt vonulnia.

Az emberölést a törvény alapesetben öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Azonban vannak súlyosító körülmények is. Például, ha előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból, vagy különös kegyetlenséggel követik el. A szegedi gyilkos, aki megölte plátói szerelmét és annak barátját, ha nem végez magával ennél jóval többet kaphatott volna, hiszen számtalan súlyosító körülmény van az ügyében.

Az általunk idézett rendőrségi statisztikába egyébként az adatokat a nyomozás lezárását követően regisztrálják, tehát a statisztikai adatokat nem a bűncselekmény elkövetésének időpontja szerint számolják. Így az idei hatvan gyilkosságban a szegedi eset még minden bizonnyal nem szerepel.