Stockholm támogatja a gázüzemű járműveket

Hírek2017. okt 14.Növekedés.hu

A svéd kormány fontos lépést tesz a biometán népszerűsítése érdekében azzal, hogy 2018-ig új támogatási rendszert vezet be. Ezzel az a célja a stockholmi kabinetnek, hogy az ország 2030-ig függetlenedjen a fosszilis tüzelőanyagoktól, 2050-től pedig már ne is használjanak ilyeneket. „Svédországban a gázüzemű járművek beszerzésére biztosított támogatás járművenként 7500 svéd koronáról 10 ezerre nő. Ez azt jelenti, hogy átszámítva 81 ezerrel, 324 ezer forintra emelik a CNG-hajtású autókra adott támogatást a svédek” – emelte ki Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnöke. Az állami támogatás növelése lehetővé teszi, hogy nagyobb áldozat vállalása nélkül lehessen földgáz üzemű autót vásárolni Svédországban. „A svéd költségvetés támogatja a metángáz mezőgazdasági melléktermékekből történő előállítását is. Az ilyen biogáz előállító üzemek dotációját 2020-ra további 30 millió svéd koronával növelik” – jegyezte meg az MGKKE elnöke. Hozzátette: Svédországban szükség van az ilyen üzemek fejlesztésére, mivel az ország biogáz importra szorul. A helyi előállítás pedig jóval olcsóbbá teheti a földgázalapú közlekedést. Svédországban emellett komoly hangsúlyt fektettek az utóbbi időben a biogázra, az évtized elején már két-harmad körül volt a bio-részarány, mely mostanra 80 százalék fölé emelkedett. A PAN-LNG Project keretében hazánkban is folyamatban van egy biogáz cseppfolyósító üzem létesítése. A beruházás keretében egy olyan létesítmény jöhet létre, mely a településen található hulladéklerakó depónia gázát hasznosítaná. A kinyert gázt cseppfolyósítják (-161 Celsius fokra történő hűtéssel), majd vákuum szigetelt tartályokban tárolják és szállítják el a PAN-LNG Project keretében felépülő 5+1 darab töltőállomáshoz.     

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.