Súlyos természeti katasztrófák sújtják Oroszországot

Hírek2021. aug. 14.Növekedés.hu

Példátlan természeti katasztrófák sújtják az Orosz Föderáció egyes régióit, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton, az orosz árvizek és erdőtüzek következményeinek felszámolásáról szóló értekezleten.

A TASS hírügynökség jelentése szerint az orosz elnök úgy fogalmazott: ezek a csapások egyértelműsítik, hogy ideje behatóbban foglalkozni az éghajlat- és környezetvédelemmel. 

Míg Szibériában az erdőtüzek, a Krím-félszigeten és Krasznodar megyében az árvizek okoznak súlyos gondokat. 

Putyin elsődlegesnek nevezte, hogy mindenkit biztonságos helyre menekítsenek a katasztrófa sújtotta területekről. Hozzátette: az erdőtüzek oltását úgy kell megszervezni, hogy a lehető legkisebb kár érje a tajgát és az ott élő állatokat.

Az elnök utasította a szakminisztériumot, hogy "amint a helyzet engedi", induljanak meg az építkezések a természeti veszélyhelyzetek által sújtott régiókban, hogy az érintettek mihamarabb visszaköltözhessenek. Utasítást adott arra is, hogy készüljön terv a lakások és a szociális létesítmények helyreállítására. Különösen, ami az iskolákat illeti, szeptember 1-jén ugyanis mindenütt meg kell kezdeni a tanítást - közölte. 

Az árvízek, szintén a TASS jelentése szerint, 145 települést, több mint 3 ezer lakóépületet, 8,9 ezer magántelket és nyaralót, illetve 160 szociális létesítményt érintettek.