Svájci gyógyszergyár lépett a hatékony testsúlycsökkentők piacára

Hírek2024. júl. 17.Fellegi Tamás

A Roche bejelentette, hogy biztatóan alakulnak kísérletei egy tetstsúlycsökkentő gyógyszerrel, így a cég a Novo Nordisk és az Eli Lilly mellett rövidesen megjelenhet a piacon.

A svájci gyógyszeripari óriás szerdán közölte a CNBC szerint, hogy egy leendő fogyást elősegítő gyógyszere, melyhez a Carmot Therapeutics gyógyszercég felvásárlásával jutott, kedvező eredményeket mutatott a korai kísérletek során. A tabletta, melyet naponta egyszer kell bevenni, átlagosan 6,1 százalékos testsúlycsökkentést okozott 4 hét alatt olyan túlsúlyos pácienseknél, akik nem szenvednek 2-es típusú diabéteszben.

Alakul a verseny

Ha a gyógyszer forgalomba kerül, már három gyártó fogja ezeket kínálni, ami arra utal, hogy további szereplők megjelenésével idővel egészséges verseny alakulhat ki a piacon, megszűntetve a jelenlegi hiányhelyzetet és

lecsökkentve a gyógyszerek most még igen magas árát.

Árfolyamhatás

A Roche részvényei 5 százalékkal emelkedtek a hírre, a dán Novo Nordisk árfolyama 4 százalékot csökkent, az Eli Lilly pedig 3 százalékos mínuszban állt az amerikai kereskedés során.

A Novo Nordisk Európa legértékesebb tőzsdei cége lett idén a Louis Vuittont megelőzve, az Eli Lilly pedig a világ 10. legnagyobb tőzsdei vállalata lett a testsúlycsökkentő gyógyszereknek köszönhetően.