Szárnyal a 4iG

Hírek2021. nov. 25.Növekedés.hu

A 4iG Nyrt. konszolidált árbevétele meghaladta az 53 milliárd forintot 2021 első kilenc hónapjában, amely 58 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A cégcsoport EBITDA-ja 22,1 százalékkal, 3,53 milliárd forintra növekedett a harmadik negyedévben. Nagy mértékben hozzájárultak a cégcsoport növekedéshez az elmúlt egy év sikeres akvizíciói, a cégcsoporton belül működő leányvállalatok teljesítménye jelentősen támogatta a cégcsoport árbevételének és eredményességének kedvező alakulását.

Jelentősen nőtt a 4iG Nyrt. (4iG) árbevétele az idei első kilenc hónapban, a leányvállalatok teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy a konszolidált értékesítési nettó árbevétel 2021 január-szeptemberben 58 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, elérte az 53 milliárd forintot – derült ki a 4iG Nyrt. 2021 harmadik negyedéves gyorsjelentéséből.

Az árbevétel növekedésében fontos szerepet vittek a korábban lezárt akvizíciók és a cégcsoport organikus bővülése. A 4iG menedzsmentje szerint a negyedik negyedéves kilátások még ennél is kedvezőbbek, hiszen az iparágra jellemző, hogy az év végén teljesülnek és zárulnak megállapodások, ez pedig pozitívan hat a Q4-re eső bevételekre.

Nemcsak a bevételek, a jövedelmezőség is jól alakult 2021 első háromnegyed évében. A pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) 22,1 százalékkal, 3,53 milliárd forintra emelkedett. Az egy részvényre jutó nettó eredmény (EPS) 52%-kal, 31 forintra nőtt. Az idei év első kilenc hónapjában a 4iG átlagosan 840 forintos részvényárfolyama 53,3%-kal haladta meg a tavalyi azonos időszaki átlagárat. Az egy részvényre jutó saját tőke 142%-kal, 130 forintra emelkedett.

Az akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően a harmadik negyedév végére a cégcsoportnál dolgozó munkavállalók létszáma meghaladta az 1.800 főt. Az előző év azonos időszakához képest jelentősen nagyobbak a cégcsoport működési, adó- és kamatköltségei, illetve az előkészítés alatt álló vállalatvásárlások ráfordításai, ám a negatív hatások ellenére is 56 százalékkal nőtt a 4iG adózott eredménye (2,93 milliárd forint). Összességében a 4iG Nyrt. tulajdonába került társaságok konszolidációja már a harmadik negyedévben is jól ellensúlyozta a tranzakciókkal fellépő kiadások negatív hatásait; a folyamatban lévő akvizíciók zárását követően pedig az eredményességi mutatók további javulása várható.

A 4iG Nyrt. a dinamikus növekedésének köszönhetően 2022-re az informatika minden területén az első számú magyarországi rendszerintegrációs nagyvállalattá válik, a távközlési-, illetve távközlési infrastruktúra-fejlesztési szegmensben pedig Magyarországon és a nyugat-balkáni térségben is meghatározó piaci pozíciókat épít ki a cégcsoport.