Szeptember közepétől ismét lehet pályázni az OTP Startup Partner Programra

Hírek2020. szept. 15.Növekedés.hu

Az OTP Csoport kiemelkedő értéket lát az innovatív vállalkozásokkal közös újításokban, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt években közel 900 startup esetében vizsgálták meg a közös munka lehetőségét, 30 tesztprojektet valósítottak meg, és 12 céggel került sor a tesztidőszakon túlmutató együttműködésre. A Csoport negyedik nemzetközi startup programjára 2020. október 23-ig jelentkezhetnek a hazai és külföldi, már intenzív növekedési fázisban lévő startupok. A sikeres együttműködést banki vezetők, mentorok és elismert szakértő partnerek támogatják majd.

Az OTP Startup Partner Program keretében idén negyedik alkalommal keresi innovatív startup partnereit az OTP Csoport. A program kiváló gyorsítósávot jelent azoknak az érett növekedési fázisban lévő, innovatív cégeknek, amelyek a kelet-közép-európai régióban szeretnék kipróbálni fejlesztésük alkalmazhatóságát a bankszektorban. A program különösen bátorítja a női vezetőkkel, illetve sokszínű alapítócsapattal bíró startupok jelentkezését.

A negyedik OTP Startup Partner Program a Csoport eddigi legátfogóbb nyílt innovációs programja, hiszen a hazai OTP Bank mellett a Csoport valamennyi külföldi leánybankja is keresi az üzleti célkitűzéseiket támogató startup partnereket.

A pályázó cégek így Szlovéniától Oroszországig a kelet-közép-európai régió 12 országában kaphatnak lehetőséget pilot projektek megvalósítására.

A program az együttműködésen alapul: a banki szakértők és mentorok a pilot projekt témájának meghatározásától kezdve akár a közösen kialakított megoldás éles bevezetéséig támogatják a kiválasztott startupokat.

A programba kerülő cégek több, a nemzetközi kapcsolatépítést támogató eseményen is részt vehetnek, illetve a program keretében elismert hazai és nemzetközi nagyvállalati kör előtt is bemutatkozhatnak, ezzel is bővítve üzletfejlesztési lehetőségeiket.

Az OTP Startup Partner Programra az alábbi 5+1 kategóriában jelentkezhetnek az érett fázisban lévő startupok:

  • kifinomult adatelemzési megoldások
  • ügyfélélmény és ügyfélkiszolgálás
  • belső hatékonyság
  • lakossági bankoláshoz kötődő termékspecifikus innovációk
  • vállalati bankoláshoz kötődő termékspecifikus innovációk
  • a fenti kategóriákba nem sorolható, bankszektorhoz kötődő, teljesen újszerű és diszruptív megoldások.

„A korábbi programunk pilot időszaka egybeesett a koronavírus európai hullámával. Kiválóan bizonyítja az OTP Csoport innováció melletti elköteleződését az, hogy eközben minden megkezdett együttműködést sikeresen végig tudtunk vinni. Óriási volt az érdeklődés a program iránt, az online formában megrendezett Demo Day-ünket például több mint 1100 néző követte. Büszke vagyok arra, hogy az OTP Startup Partner Program a teljes Csoportot mozgósító innovációs kezdeményezéssé vált. Jó hír az is, hogy évről évre növekszik a hosszú távú együttműködési lehetőséget kapó startupok aránya” 

– nyilatkozta Fischer András, az OTP Bank Retail Innovációs Főosztályának vezetője.

A pályázó cégek háromlépcsős, online kiválasztási folyamatban vesznek majd részt: az online jelentkezési lap kitöltését követően az üzleti illeszkedést mutató pályázók online interjúra kapnak meghívást, végül a legjobbak részt vehetnek december elején a program kétnapos, online „Selection Days” eseményén. A vállalkozások képviselői az ötletükhöz, megoldásukhoz kötődő banki szakemberek előtt bizonyíthatják rátermettségüket.

A három hónapos – üzletfejlesztési mentoringgal is támogatott – pilot időszak 2021 márciusa és májusa között zajlik, jellemzően online csatornákon. A Demo Day-en, a tervek szerint, már személyesen is találkozhatnak a program résztvevői. Ezen a rendezvényen lesz a startupoknak lehetősége arra, hogy bemutassák a bankkal közös tesztprojektek eredményeit a Csoport vezetése, befektetők, valamint számos hazai és nemzetközi partner nagyvállalat képviselői előtt. A legígéretesebb pilotokat megvalósító cégek ezután meg is kezdhetik fejlesztésük éles bevezetését a csoporton belül, melyhez az első 6 hónapban, a Program keretében kiemelt támogatást kapnak.

Az OTP Startup Partner Programról további információk a www.otpstartup.com honlapon érhetőek el.