Szeptembertől általános tejdrágulás a boltokban

Hírek2018. aug 4.Növekedés.hu

Szeptembertől várhatóan emelik átadási áraikat a hazai tejipari vállalatok. A zsíros tejtermékek – a tejföl és a vaj - legalább 10-12 százalékkal, a több tejféleség 5-7 százalékkal kerülhet többe, ha a kiskereskedelem elfogadja az árnöveléseket. Áremeléseket jelentett be kereskedelmi partnereinek az utóbbi hetekben a hazai tejipar. A cégek azt tervezik, hogy szeptembertől növelik átadási áraikat - értesült a növekedés.hu. 

A drágítás nem csak vállalatonként lehet eltérő, hanem a beltartalmi mutatók miatt termékenként is különbözhet. Az előrejelzések szerint a zsíros tejtermékek átadási ára – elsősorban a tejfölé és a vajé – 10-12 százalékkal, míg a többi tejféleségé – köztük például a folyadéktejeké – 5-7 százalékkal növekedhet.
A tejipari várakozások szerint a kiskereskedők elfogadják az árváltoztatásokat, így azok megjelennek a fogyasztói árakban is. A tényleges áremelkedést azonban az is befolyásolhatja, mekkora kereskedelmi haszonrés rakódik a termékekre, illetve az áfa is drágító tényező lehet, mivel nagyobb alapárra rakódik majd rá. Így egy 200 forint körüli tejterméknél legalább 20-30 forintos áremelkedésre kell számítaniuk a fogyasztóknak. A cégek a drágítást főként azzal indokolják, hogy utóbbi időszakban áram-, gáz- és üzemanyagköltségeik jelentősen nőttek, és számukra a nagyobb bérek is pluszkiadásokat okoznak. Emellett az is valószínűsíthető, hogy az ősszel az alapanyagnak számító nyerstej árát is emelniük kell majd, mivel a tejpiacon Európa-szerte drágulási hullám kezdődött. Az iparág szerint a klímaváltozás hatása már a tejszektorban is érezhető, mivel a forróbbá váló nyarak mind jobban megviselik a tejelő tehénállományt is. Emiatt a termelés a nyári időszakban egyre inkább csökken és a beltartalmi mutatók is romlanak. Ennek tudható be, hogy a 27-30 euró centes nyár eleji európai kilónkénti nyerstejárak mára 34-35 centre emelkedtek, és további árnövekedés sem kizárt. A hazai tejtermelők ma átlagosan 90-91 forintot kapnak egy kilogramm tejért, de ez állításuk szerint nem tartalmaz elegendő nyereséget. A tejipari vállalatokat a forintgyengülés is a nyerstejárak emelésére kényszerítheti, mivel az egyre vonzóbbá váló export elszívhatja előlük az alapanyagot. A mostani árnövelések ugyanakkor a hosszabb eltarthatósági idejű (UHT, ESL) tejeknél átmenetiek lehetnek, mivel a kormány, illetve a parlament döntésével ezeknél az áfa 2019-től a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra csökken. Ha a kereskedők ezt a változást is érvényre juttatják, a jövő év elejétől az árak az UHT- és az ESL-tejeknél 8-10 százalékkal mérséklődhetnek.  Másik hatásként a hazai tejszektor az adócsökkentéstől azt várja, hogy az áfacsalások melegágyául szolgáló tejimport visszaszorul. Az általános tapasztalatok szerint ugyanis a feketézők leginkább a külföldi származású UHT-tejekkel követtek el adóvisszaéléseket a magyar piacon. Az áfacsalással forgalmazott, irreálisan olcsó tejek a nagy élelmiszerláncokba is bekerülhettek, így jelentősen rontották a legális vállalkozások értékesítési esélyeit. A januári áfamérséklés az 5 százalékkal adózó tejtermékkör bővítését jelenti, mivel a friss tejeknél már 2017-től kedvezményes kulcs lépett életbe.  Így a jövő év elejétől valamennyi  típusú folyadéktejnél 5 százalékos áfa lesz érvényben,  a többi tejterméknél  viszont megmarad a 18 százalékos adó.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.