Sokan a szabadságuk alatt is dolgoznak: munkamánia vagy tényleg szükséges?

HR2018. aug 3.Növekedés.hu

A németek több mint a fele nyaralás alatt is dolgozik, az alkalmazottak több mint 40 százaléka pedig még el is halasztja, vagy akár le is mondja a tervezett útját a munka javára, derült ki egy német felmérésből.  Sokan nem tudják különválasztani a munkát a szabadságtól, és minduntalan ellenőrzik az e-mailjeiket: a munkamániások még nyaralás alatt is laptopot böngészik, aggódnak a térerő miatt, és a munkájukról beszélnek. A Süddeutsche Zeitungban megjelent felmérés szerint

a németek több mint fele dolgozik a szabadsága alatt is, és 40 százalékuk még a szabadságát is feláldozza a munka oltárán.
Sokan is nálunk sem tehetik meg, hogy ne legyenek elérhetőek, így naponta nézik a levelezésüket, hogy ne maradjanak le semmiről,
másoknál azonban ez már nem a kötelességről szól, hanem a pihenni tudás képtelenségéről.

Rendben van, ha az ember nyaralás alatt is megnézi a kollégáktól kapott üzeneteket? 

A lapban megszólaltatott szakértő nem javasolja, hogy üdülés alatt is a munkával foglalkozzunk. Mindenkinek szüksége van pihenésre, feltöltődésre, sőt, az év közben kivett szabadnapok összességében növelik a munka hatékonyságát. Fontos azonban, hogy lehetőség szerint minél kevesebb lezáratlan ügyet hagyjunk magunk után, a folyóban lévő legsürgősebb munkákat pedig átmenetileg bízhatjuk másra a szabadságunk idejére, de csak ha mindenképp szükséges. 

Gondot okozhat, ha nem vesszük fel a telefont szabadság alatt?

A jó munkáltató tudja, hogy az alkalmazottaknak is szükségük van „saját időre”.  Persze adódhatnak vészhelyzetek, így érdemes naponta egyszer bekapcsolni a telefont, ám ha tudjuk, hogy nem fontos hívásról van szó, nem kell felvenni. A tengerparton mobilüzeneteket böngészve biztosan nem éri el a pihenés a célját.

Hogyan védhetjük ki a felettesek kéréseit?

A dolog nagyon egyszerű: tudatni kell munkatársainkkal, hogy vakációra mentünk. Vannak már olyan programok, amelyek segítségével az e-mailekre automatikus üzenet érkezik, a szöveget pedig mi magunk állíthatjuk be. Írja meg, hogy mikor érkezik vissza, mikortól elérhető munkatársai számára.
Célszerű még a nyaralás előtt egyfajta vészforgatókönyvet készíteni a váratlan helyzetekre. Ebben rendelkezzen arról, milyen kérdésekben kereshetik meg a kollégák.

Mennyi szabadságra van szükség?

Szakértő szerint, ha van rá mód, legalább 14 napra egyhuzamban.
Egy hét kell ahhoz, hogy az ember tényleg úgy érezze, épp nyaral, további egy hét pedig a teljes feltöltődésre.
Egy hét elteltével jut el a test a relaxált és regenerált állapotba. Pár nap vagy egy hosszú hétvége nagyon kevés, maximum az otthoni teendők elvégzésére elegendő, kevés idő marad a regenerálódásra.

Hogyan lehet a lehető leggyorsabban kikapcsolódni?

Szabadság alatt lehetőleg ne végezzen nagytakarítást a lakásában, ne intézze a szokásos nagybevásárlást, egyszóval pihenjen. Ez nem csak egy távoli országban lehetséges, hanem akár a szomszéd városban, vagy a természetben – egy jó könyv társaságában.  

Hogy lehet teljesen kihasználni a szabadságot?

Először is tudatosítsuk magunkban, hogy a szabadság vagy a nyaralás a saját, személyes időnk, a munka pedig megvár.
A testmozgás ebben az esetben is fontos lehet, ugyanis azok, akik nyaralás alatt az aktív pihenés hívei, gyorsabban szakadnak ki a szürke hétköznapokból,
gyorsabban feledkeznek el a munkáról is. Azonban, hogy nyüzsgő városokat, vagy egy nyugodt tengerpartot szeretné meglátogatni, az már ízlés kérdése.  

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.