Sokan a szabadságuk alatt is dolgoznak: munkamánia vagy tényleg szükséges?

HR2018. aug 3.Növekedés.hu

A németek több mint a fele nyaralás alatt is dolgozik, az alkalmazottak több mint 40 százaléka pedig még el is halasztja, vagy akár le is mondja a tervezett útját a munka javára, derült ki egy német felmérésből.  Sokan nem tudják különválasztani a munkát a szabadságtól, és minduntalan ellenőrzik az e-mailjeiket: a munkamániások még nyaralás alatt is laptopot böngészik, aggódnak a térerő miatt, és a munkájukról beszélnek. A Süddeutsche Zeitungban megjelent felmérés szerint

a németek több mint fele dolgozik a szabadsága alatt is, és 40 százalékuk még a szabadságát is feláldozza a munka oltárán.
Sokan is nálunk sem tehetik meg, hogy ne legyenek elérhetőek, így naponta nézik a levelezésüket, hogy ne maradjanak le semmiről,
másoknál azonban ez már nem a kötelességről szól, hanem a pihenni tudás képtelenségéről.

Rendben van, ha az ember nyaralás alatt is megnézi a kollégáktól kapott üzeneteket? 

A lapban megszólaltatott szakértő nem javasolja, hogy üdülés alatt is a munkával foglalkozzunk. Mindenkinek szüksége van pihenésre, feltöltődésre, sőt, az év közben kivett szabadnapok összességében növelik a munka hatékonyságát. Fontos azonban, hogy lehetőség szerint minél kevesebb lezáratlan ügyet hagyjunk magunk után, a folyóban lévő legsürgősebb munkákat pedig átmenetileg bízhatjuk másra a szabadságunk idejére, de csak ha mindenképp szükséges. 

Gondot okozhat, ha nem vesszük fel a telefont szabadság alatt?

A jó munkáltató tudja, hogy az alkalmazottaknak is szükségük van „saját időre”.  Persze adódhatnak vészhelyzetek, így érdemes naponta egyszer bekapcsolni a telefont, ám ha tudjuk, hogy nem fontos hívásról van szó, nem kell felvenni. A tengerparton mobilüzeneteket böngészve biztosan nem éri el a pihenés a célját.

Hogyan védhetjük ki a felettesek kéréseit?

A dolog nagyon egyszerű: tudatni kell munkatársainkkal, hogy vakációra mentünk. Vannak már olyan programok, amelyek segítségével az e-mailekre automatikus üzenet érkezik, a szöveget pedig mi magunk állíthatjuk be. Írja meg, hogy mikor érkezik vissza, mikortól elérhető munkatársai számára.
Célszerű még a nyaralás előtt egyfajta vészforgatókönyvet készíteni a váratlan helyzetekre. Ebben rendelkezzen arról, milyen kérdésekben kereshetik meg a kollégák.

Mennyi szabadságra van szükség?

Szakértő szerint, ha van rá mód, legalább 14 napra egyhuzamban.
Egy hét kell ahhoz, hogy az ember tényleg úgy érezze, épp nyaral, további egy hét pedig a teljes feltöltődésre.
Egy hét elteltével jut el a test a relaxált és regenerált állapotba. Pár nap vagy egy hosszú hétvége nagyon kevés, maximum az otthoni teendők elvégzésére elegendő, kevés idő marad a regenerálódásra.

Hogyan lehet a lehető leggyorsabban kikapcsolódni?

Szabadság alatt lehetőleg ne végezzen nagytakarítást a lakásában, ne intézze a szokásos nagybevásárlást, egyszóval pihenjen. Ez nem csak egy távoli országban lehetséges, hanem akár a szomszéd városban, vagy a természetben – egy jó könyv társaságában.  

Hogy lehet teljesen kihasználni a szabadságot?

Először is tudatosítsuk magunkban, hogy a szabadság vagy a nyaralás a saját, személyes időnk, a munka pedig megvár.
A testmozgás ebben az esetben is fontos lehet, ugyanis azok, akik nyaralás alatt az aktív pihenés hívei, gyorsabban szakadnak ki a szürke hétköznapokból,
gyorsabban feledkeznek el a munkáról is. Azonban, hogy nyüzsgő városokat, vagy egy nyugodt tengerpartot szeretné meglátogatni, az már ízlés kérdése.