Szijjártó: A magyar éves gázfogyasztás 60 százaléka már be van tárolva

Hírekegy napjaMTI

A Gazprommal való együttműködés pedig nemcsak a versenyképes árat, hanem az energiabiztonságot is jelenti - mondta Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórum 2024 csütörtöki plenáris ülésén. Hozzátette: a gázszállítóval kötött hosszú távú szerződés és a további kereskedelmi szerződések alapján a magyar éves gázfogyasztás 60 százaléka már be van tárolva.

Az orosz gáz ukrajnai tranzitjáról szóló megállapodás közelgő lejártával kapcsolatban elmondta, hogy ez Magyarország számára nem jelent problémát, mivel néhány évvel ezelőtt kiépítettek egy alternatív útvonalat, amely Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországra szállítja a gázt. Ez az alternatív útvonal más közép-európai országoknak is segíthet.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a Gazprom és Magyarország közötti tisztességes partnerség garanciát ad az ellátás biztonságára és az ár versenyképességére.

Elmondta, hogy a hosszú távú ellátás biztonságát a 2021-ben 15 évre aláírt szerződés szavatolja, az ár versenyképességét pedig a nemzeti társaság és a Gazprom között megkötött folyamatos kiegészítő kereskedelmi szerződések garantálják.

Szijjártó Péter közölte, hogy a következő ilyen szerződés csütörtökön fog megköttetni. A miniszter szerint Magyarország idén 6,7 milliárd köbméter gázt kap, jövőre pedig olyan mennyiséget fog vásárolni, amely a Török Áramlat vezeték teljes kapacitását kihasználja.

 

A jövőről szólva elmondta, hogy mivel Magyarország sem tengerparttal, sem pedig hatalmas gáz- vagy olajmezőkkel nem rendelkezik, számára a biztonságot a hosszú távú szerződés és nem a spot piac garantálja.