Szijjártó: jelentős igény volt a gyármentő programra

Hírek2022. nov. 3.MTI

Jelentős igény volt a gyármentő programra: szerdán 168 vállalat 200 milliárd forintnyi igényt jelentett be 500 milliárd forintnyi energiahatékonysági és megújuló energia-beruházáshoz - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy az ukrajnai háborúra az Európai Unió szankciókkal válaszolt, amelyek azonban kudarcot vallottak, mivel nem az orosz, hanem az európai gazdaságot kényszerírtették térdre.

Közlése szerint Európa recesszió felé közelít. Az energiaárak, az élelmiszer- és az alapanyagárak is "az egekben vannak" - fűzte hozzá.

Jelezte: a magyar gazdaság is nagyon komoly kihívásokkal néz szembe, holott a világjárványt követően minden idők legsikeresebb évét könyvelhette el.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a kormány szeretné megőrizni a teljes foglalkoztatást, azonban ezen szándékukat a szankciós környezet kihívások elé állítja.

Egyúttal emlékeztetett: a kormány korábban gyármentő program indításról döntött, amelynek keretében támogatást adnak azon vállalatoknak, amelyek energiahatékonyságukat növelni kívánják, és megújuló energiaforrásokba fektetnek be.

Szijjártó Péter ismertetése szerint komoly igény mutatkozott a gyármentő programra, amit azzal szemléltetett, hogy a szerdán megnyitott jelentkezést 20 perc után le kellett zárni, mivel 168 vállalat 200 milliárd forintnyi igényt jelentett be 500 milliárd forintnyi energiahatékonysági és megújuló energia-beruházáshoz. Ezeken a cégeken túl 214 vállalat megkezdte a regisztrációt - mondta, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett vállalatoknak megadják a lehetőséget a pályázásra.

A legtöbb jelentkezés az élelmiszer- és a fémiparból érkezett, de a járműgyártással és gépiparral foglalkozók is jelentős számban jelentkeztek a programra - tájékoztatott a miniszter.

Közölte, hogy a vállalatoknak négy hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a konkrét beruházásukat bemutatva benyújtsák a támogatási igényüket. Szijjártó Péter egyúttal gyors döntéshozatalt ígért, mondván, "minél korábban jön a támogatás, az annál többet ér".