Szijjártó: középiskolás magyar diákok utazhatnak Írországba angolt tanulni

Hírek2021. máj. 25.MTI

Magyarország és Írország között széles körű együttműködés zajlik egyebek mellett a gazdaság, a beruházások, az oktatás és a békefenntartás területén - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban.

Szijjártó az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy több mint száz, magas hozzáadott értéket előállító ír vállalat működik jelenleg Magyarországon, ezek nagyjából tízezer embernek adnak munkát, és a kedvező működési és adókörnyezet miatt további beruházások várhatók.

Fontosnak nevezte az oktatási együttműködést is, aláhúzva, hogy évente több mint háromszáz ír hallgatót fogadnak a magyarországi egyetemek, valamint negyvenhat nyelviskolát akkreditáltak arra a programra, amelynek keretében középiskolás magyar diákok Írországba utazhatnak angolt tanulni.

Mint Szijjártó közölte, 2022-től 9000 magyar fiatal élhet majd ezzel a lehetőséggel, s ezért a magyar diplomáciai jelenlétet is meg fogják erősíteni Írországban.

Továbbá hangsúlyozta, a magyar és ír katonák együtt szolgálnak a libanoni ENSZ-misszióban, a két ország pedig hasonlóan gondolkozik a békefenntartás fontosságáról, és Magyarország is erején felül vesz részt az ilyen műveletekben.

Kérdésre válaszolva leszögezte, a kormány szerint a környezetvédelem, illetve a versenyképesség és a gazdasági növekedés terén egészséges egyensúlyt kell kialakítani.

A tárcavezető aláhúzta, hogy Magyarország a világ azon huszonegy országa közé tartozik, amelyek a koronavírus-világjárvány előtt úgy tudták bővíteni gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentették károsanyag-kibocsátásukat.

Kijelentette a téma kapcsán, hogy a klímaváltozás elleni harchoz szükséges fejlesztések és technológiai újítások árát a nagy szennyező cégekkel kell megfizettetni. "Számunkra elfogadhatatlan, hogy a magyar családokkal, a közép-európai országokkal fizettessék meg az átállás költségeit" - fogalmazott.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán rámutatott, hogy húsz éve járt utoljára magyar külügyminiszter hivatalos látogatáson Dublinban.