Szijjártó Péter: A nyugat-balkáni országok ezúttal sem kapták meg a céldátumokat

Hírek2021. dec. 18.MTI

Az észak- és nyugat-európai országok továbbra sem akarják az EU-bővítést - fogalmazott Szijjártó Péter. A tárcavezető szerint a bővítésről és nem a szankciókról kell szólnia az EU nyugat-balkáni politikájának a jövőben.

Kijózanító volt a vita: az észak- és nyugat-európai országok továbbra sem akarják az EU-bővítést - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán az Európai Tanács e heti ülésein elhangzottakra reagálva - olvasható az MTI-n. 

Mint írta, a nyugat-balkáni országok ezúttal sem kapták meg a céldátumokat, az albánokkal és az észak-macedónokkal még meg sem indultak a tárgyalások, a szerbekkel megnyitott négy újabb tárgyalási fejezet - a 35-ből - pedig csak sovány vigaszt jelentett.  Hangsúlyozta: az EU kezd visszacsúszni oda, hogy a brüsszeli Nyugat-Balkán-politika kioktatásból, leckéztetésből és szankciókból áll. 

Ez nem túl fantáziadús megközelítés, ráadásul veszélyes is -közölte.


Ha valakik, akkor mi, magyarok jól emlékezünk arra, hogy milyen tragikus következményei szoktak lenni annak, amikor a nyugati világ büntetni akarja a Nyugat-Balkánt

- írta Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy az új német külügyminiszter, Annalena Baerbock a napokban például Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság vezető politikusát fenyegette szankciókkal.  

Minket aggodalommal töltenek el az ilyen nyilatkozatok, hiszen Bosznia és Hercegovina itt van a közelünkben, az ország stabilitásának és békéjének fenntartása alapvető biztonsági érdekünk. Berlin messzebb van, de nem annyira messze, hogy ne lehetne bármikor elrepülni onnan Banja Lukába. Elrepülni és tárgyalni. Beszélni a boszniai szerbekkel. Velük és nem róluk. Lehet, hogy ez segítene a helyzet megértésében

- fogalmazott a külügyminiszer.

Szijjártó Péter leszögezte: az EU csak a tagállamok egyhangú döntésével vezethet be szankciókat bárki ellen, és Magyarország nem fog adni támogatását semmifajta szankcióhoz a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal szemben.

Ha lesz ilyen javaslat, meg fogjuk vétózni

- közölte.  

Bővítés és nem szankciók: erről kell szólnia az EU nyugat-balkáni politikájának a jövőben - írta Szijjártó Péter.