Mit gondolnak a vállalatok a gazdaságról? 

Hírek2021. dec. 18.MKB Elemzési Központ

Jövő héten nem bővelkedik a makronaptár. A GKI viszont publikálja legfrissebb konjunktúraindexét.

  • Hétfőn ismerhetjük meg a decemberi GKI-Konjunktúraindexet

A GKI Gazdaságkutató Zrt. december 20-án, hétfőn teszi közzé a decemberre vonatkozó konjunktúraindexét.

A háztartások és a vállalatok optimizmusát leíró index március óta folyamatosan emelkedett, majd először szeptemberben állt meg a növekedés. Októberben még ideiglenesen javultak a szektorok várakozásai, azonban novemberben romlásnak indultak.

Ettől függetlenül a gazdasági szereplők kilátásai már elérték a járvány előtti, 2019-es szinteket.

Noha a kompozit index csökkent novemberben, az üzleti bizalmi alindex növekedni tudott, legutóbb 2019. májusban voltak a mostaninál derűsebbek a vállalatok kilátásai.

Az üzleti alindexen belül az ipar, az építőipar és a kereskedelem is növekedni tudott.

Míg az ipar és az építőipar kilátásai mérsékelten javultak, addig a kereskedelmi vállalatok optimizmusa ugrásszerűen emelkedett novemberben, ezáltal először haladta meg a járvány előtti szinteket.

Az üzleti szférán belül egyedül a szolgáltatói bizalmi alindex csökkent novemberben. Mind az általános üzletmenettel, mind a következő időszak várható forgalmával kapcsolatban romlottak a vállalatok várakozásai.

A felmérés szerint mindegyik alszektorban emelkedtek az áremelési törekvések, a magyar gazdaság jövőjének megítélésével kapcsolatban azonban eltérő álláspontot képviselnek a vállalatok.

A fogyasztók hangulatát leíró alindex az októberi kiugrás után markánsan csökkent novemberben, ezáltal jóval elmarad a válság előtti optimizmushoz képest. Ezen belül mind az öt alindex tekintetében romlottak a háztartások várakozásai.

Leginkább az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott, ezenkívül a munkanélküliségtől való félelem is jelentősen erősödött. A háztartások az utóbbi hónapokban egyre kedvezőbbnek ítélték meg a megtakarítási képességüket, novemberben azonban ez a tendencia is megtört, az inflációs várakozások pedig már harmadik hónapja romlanak.

Amíg a fogyasztói bizalom alakulása a kiskereskedelemben, illetve a háztartások fogyasztásában, addig a vállalatok bizalmának alakulása a nemzetgazdasági beruházásoknál játszik fontos szerepet. A bizalom csökkenése negatívan hat a vállalatok beruházásaira és a háztartások fogyasztására, növekedése pedig serkenti azokat. Így összeségében mindkettő szektor hangulata kihat a magyar gazdaság teljesítményére.

A Danube Capital legfrissebb, decemberi negyedéves makrogazdasági kitekintője alapján a magyar gazdaság idén 6,7%-kal növekedhet. Jövőre szintén magas, 5,3%-os bővülésre lehet számítani a hazai GDP-ben. A Danube Capital várakozása szerint a feszes munkaerőpiaci kondíciók, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20%-os emelése miatt várható dinamikus bérnövekedés, illetve a kormányzati támogatások (például szja-visszatérítés és -mentesség, 13. havi nyugdíj) következtében jövőre jelentősen bővülhet a hazai fogyasztás.

Továbbá a beruházások nemzetgazdasági szinten 2022-ben az ideinél visszafogottabb, de összességében továbbra is dinamikus ütemben folytatódhatnak, melyhez az üzleti bizalom helyreállása is hozzájárulhat.

Azonban az ipart sújtó ellátási nehézségek tompíthatják a kedvező beruházási folyamatokat a vállalati szektorban. Továbbá az MNB kamatemelési ciklusa visszafoghatja a vállalatok beruházási kedvét. Ezt bizonyos mértékig a lakossági beruházások ellensúlyozhatják a jövő évben.