Szinte minden üzletnek sikerült hétkor lehúzni a rolót

Hírek2020. nov. 12.Növekedés.hu

Az üzletek zökkenőmentesen álltak át a koronavírus-járvány erősödése miatt bevezetett új rendre.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tájékoztatása szerint november 11-én, szerdán zökkenőmentesen sikerült az üzletekek átállása a 19 órás zárásra.

Mint ismert, kedden éjfélkor lépett hatályba több, a koronavírus-járvány lassítását szolgáló kormányzati intézkedés, közte az üzletek nyitvatartásának korlátozása.

Az OKSZ csütörtöki közleménye szerint a vásárlók elfogadták az új nyitvatartási rendet, már az első napon alkalmazkodtak ehhez. Csak elszórtan fordult elő, hogy a néhányan az este 7 órás zárás után is próbálkoztak a vásárlással.

A vásárlók megértése, együttműködése döntő jelentőségű volt a gyors átállásban.


A következő napokban, hetekben élénkebb lesz a 19 óra előtti időszak az üzletekben, a járványveszély miatt ezért az OKSZ azt javasolja, aki teheti, elsősorban az idősebb korúak, korábban vásároljanak, és senki ne hagyja az utolsó pillanatra a bevásárlást.

A közlemény aláhúzza, este 7 után tilos a vásárlók kiszolgálása, a jogszabály értelmében az üzlet területén sem tartózkodhatnak, így egyes üzletek 15-20 perccel a záróra előtt is már leállíthaják a vásárlók belépését az árusító helyre.

Az OKSZ javasolja, hogy azok az üzletek, akik ezt a gyakorlatot folytatják, erről a bejáratnál elhelyezhető felirattal előre tájékoztassák a vásárlót.

Az üzletekben a maszkviselés szabályai nem változtak, azért továbbra is felelős a kereskedő - emlékeztet a kereskedelmi szövetség.