A lakáshitel felvételét tervezők bő kétharmada alkalmazott

Ingatlan2020. nov. 12.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Bár a koronavírus-járvány miatt sok a bizonytalanság a lakás-, és a lakáshitel-piacon, mégis sokan kacérkodnak lakáshitel felvételével.

A lakáshitel felvételét tervezők közel 70 százalékának még nincs hitele, 30 százalékuk viszont jelenleg is törleszt valamilyen kölcsönt - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös felméréséből.

A két cég közös közleménye emlékeztet: az ingatlan.com oldalán működő "Hitelintéző" szolgáltatása pár adat megadása után megmutatja az érdeklődőknek, hogy az anyagi helyzetük alapján meg tudják-e vásárolni a kiszemelt ingatlant - ez alapján készült az összesítés.

A "Hitelintéző" kitöltőinek száma idén november elejéig már 27 ezernél járt.

Az online portálok kiemelték:

A hitelfelvételt tervezők adatai szerint tízből heten alkalmazottként kapják a fizetésüket, az egyéni vállalkozók aránya pedig 9 százalékos. Az érintettek átlagéletkora alig több mint 36 év, a csokos támogatások - köztük a lakáshitelek - iránt érdeklődők átlagéletkora pedig 34 év alatt marad. A babaváró hitel iránt érdeklődőknek átlagosan egy gyermekük van, és még egy gyermek vállalását tervezik.

 Bár még mindig bizonytalanságot okoz a lakáspiacon és a lakáshitelpiacon a koronavírus-járvány,

szeptemberben kiugró, több mint 90 milliárd forint volt az új lakáshitelek szerződéses összege. Ez részben az év korábbi hónapjairól elhalasztott hitelfelvételekkel magyarázható.

Az október és az év hátralévő hónapjaiban kicsit lankadhat a hitelpiaci lendület, mivel az állami lakástámogatási rendszer újabb elemekkel bővült, az érintettek egy része pedig még vár az új támogatások rajtjára - derül ki a közleményből.

"A hitelfelvétel előtt nagyon fontos tisztázni, hogy az érintettek rendelkeznek-e hosszú távon megfelelő jövedelemmel, csak ebben az esetben szabad belevágni az igénylésbe. Figyelni kell az úgynevezett adósságfék-szabályra is, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm)"

- idézi a közlemény Németh-Simkó Juditot, a money.hu kommunikációs vezetőjét.

A jtm értéke a forintalapú, legalább 10 évig fix törlesztést garantáló, így kiszámítható havi kiadással fizethető lakáshitelek esetében 50 százalék, 500 ezer forint nettó jövedelem felett pedig 60 százalék. Ez azt jelenti, hogy a nettó jövedelem maximum ekkora aránya fordítható a hiteltörlesztésre. A szakemberek szerint azonban nem szabad kifeszíteni a családi büdzsét, a teljes jövedelemnek a 30 százalékáig érdemes eladósodni, hogy maradjon mozgástér. A havi nettó jövedelem 50 százalékáig történő eladósodás ugyanis kockázatos lehet egy-egy háztartásnál.

"Lényeges, hogy ezek a limitek a jtm-re vonatkozó szabályozásban szerepelnek, a bankok a saját belső hitelbírálati szabályaiknak megfelelően ennél szigorúbb feltételeket támaszthatnak. A koronavírus-járvány miatt pedig több bank is így döntött"

- tette hozzá Németh-Simkó Judit.