Szlovákiai cégek ezrei kerültek magyar kézbe

Hírek2019. nov. 15.Növekedés.hu

Egyre nagyobb az érdeklődés a magyarországi vállalkozók részéről a szlovákiai cégek iránt, 2014 óta nagyjából 3500 szlovákiai cég került magyar kézbe. A legtöbb társaság a határhoz közeli, többségében magyarok lakta járásokban cserél gazdát.

Míg tavaly az egész év folyamán 593 szlovákiai cég került magyar vállalkozók tulajdonába, idén csak az első fél évben 386 cég irányítását vették át a magyarok – derül ki a Bisnode Slovensko tanácsadó társaság elemzéséből.

Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője az Új Szónak elmondta: a tulajdonosváltás nem azt jelzi, hogy ezek a cégek elköltöztek volna Magyarországra, továbbra is Szlovákiában vannak bejegyezve és itt is vállalkoznak, csupán a szlovákiai tulajdonost váltotta le egy magyar állampolgársággal rendelkező.

A magyarországi vállalkozók érdeklődése a szlovákiai cégek iránt nem számít újdonságnak,  s az idei első fél év adatai is azt mutatják, hogy ez a trend növekvő tendenciát mutat. A most közzétett adatok alapján idén arra számíthatunk, hogy a tavalyinál is több szlovákiai cég kerül magyar tulajdonba

– mondta el Štěpánová. Szerinte a magyar vállalkozók cégfelvásárlási kedve a földrajzi közelségnek, és a Szlovákia déli járásaiban élő népes magyar kisebbségnek köszönhető. Hogy a magyarországi vállalkozók elsősorban a déli járásokra összpontosítanak, azt a Bisnode felmérése is alátámasztja. A legtöbb cégnek, 106-nak Nyitra megyében lett az idei első fél évben magyarországi tulajdonosa. A sorban Pozsony (70), Besztercebánya (67), Kassa (47) és Nagyszombat megye (43) következik, de még az utolsó helyen található Zsolna megyében is 11 céget vásároltak fel magyarországi vállalkozások.