Takarékosságra szólította fel menedzsereit az autógyártó

Hírek2019. dec. 29.Növekedés.hu

A japán Nissan Motor Co vezetése felszólította összes menedzserét: tartózkodjanak minden, nem létfontosságú kiadástól. Az autógyártó értékesítési számai és nyeresége mélyrepülésben van, különösen az Egyesült Államokban.

A takarékossági kampány a pénzügyi év befejezéséig, március végéig tart és bizonyára folytatódik a következő üzleti évben is - írja a reuters.

A menedzsereket felszólították, hogy töröljenek minden, szükségtelen utazási tervet, értékesítési ösztönzőt és terméknépszerűsítő eseményt, hogy

minden egyes fillért meg lehessen fogni. 

Azokon a megbeszéléseken, ahová egykoron három vagy négy Nissan képviselő utazott el, mostantól csak egy jelenhet meg. Egyéb összejövetelekre vagy vacsorákra egyáltalán nem kerülhet sor, vagy videokonferenciával kell azokat helyettesíteni. 

Az átfogó takarékossági intézkedések összhangban állnak azzal az e havi döntéssel, amely szerint az amerikai Nissan alkalmazottaknak január 2-3-án kényszerszabadságot kell kivenniük. 

Egy Yokohama székhelyű Nissan szóvivője kijelentette:

Az üzletvitel jelenlegi állapotát figyelembe véve költségcsökkentő intézkedéseket teszünk. 

Az autógyárnak likviditási gondjai nincsenek és megfelelő pénzügyi tartalékokkal rendelkezik. Kínai vegyesvállalata évek óta jelentős készpénzállományt halmozott fel. Az ismertetett lépések mégis aláhúzzák, hogy a Nissan világát mélyülő válság érzése hatja át. A japán vállalatot megrázta a botrányba keveredett Carlos Ghosn kiszorítása, más csúcsvezetőinek távozása és szövetségesével, a Renault SA-val való kapcsolatainak megromlása. 

Április folyamán a vállalat egy széleskörű átalakítási programot indított el. A program lendületet kívánt adni az értékesítési folyamatnak és növelni a profit mértékét. Az üzletmenet azonban nagyobb mértékben romlott, mint várták.

A novemberi üzleti jelentés a második negyedéves üzemi nyereség 70 százalékos zuhanásáról számolt be és éves előrejelzését 11 éve nem látott alacsony szintre lőtte be. 

A nem létfontosságú kiadások tényleges befagyasztása „egyre inkább a Nissan világméretű működésének meghatározó jellemzője” mondta egy belső hírforrás és hozzátette: „A ház még nem ég, de valami már izzik”.

Az elmúlt napokban a Nissan részvényeinek árfolyama 2011 óta nem látott alacsony szintre süllyedt. Akkor Jun Seki, korábbi helyettes ügyvezető igazgató és korábbi vezérigazgató-aspiráns hagyta el a vállalatot.