Tállai: az adóintézkedések százmilliárdos könnyítést jelentenek

Hírek2020. máj. 23.MTI

A válság idején meghozott adóintézkedések 360 milliárd forintos könnyítést jelentenek, a legnagyobb horderejű lépés a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése július elsejével - mondta el Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzet szombati számban megjelent interjújában.

A csökkentéssel háromszázezer vállalkozásnál fél év alatt 160 milliárd forint marad, segítve négymillió állás megóvását - mutatott rá Tállai András.

A további intézkedések között sorolta a katásoknak, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adóját fizető gazdasági szereplőknek adott enyhítéseket. Négy hónapon keresztül nem kell adót fizetnie 151 ezer vállalkozásnak, az érintetteknél 26 milliárd forint marad. Emellett tízhavi automatikus részletfizetés is jár azoknak a katásoknak, amelyek adótartozást halmoztak fel korábban - fejtette ki Tállai András.

A járulékkedvezményekről szólva elmondta, a válság sújtotta ágazatokban - szintén négy hónapra - a dolgozók után csupán a személyi jövedelemadót kell befizetni és legfeljebb 7710 forintnyi járulékot, semmi mást. Kétszázezernél is több munkahely megvédését garantálhatja csak ez az intézkedés - közölte Tállai András, rámutatva arra, hogy a négy hónapra szóló intézkedés 65 milliárdot hagyhat a vállalkozásoknál és a munkavállalóknál.

Jelentős tételként jelölte meg még a kisvállalati adó kulcsának csökkentését és azt, hogy nyolcszázezer forintra emelkedett a Szép-kártyára adható összeg. Utóbbi lépés 1,3 millió magánszemélyt érinthet kedvezően - mondta Tállai András.