Támadás ért egy orosz olajfinomítót az ukrán határ közelében

Hírek2022. jún. 23.Növekedés.hu

Minden nappal egyre közelebb kerülnek az orosz erők ahhoz, hogy elfoglalják Luhanszk megye még ukrán kézen lévő területeit, ez azonban még mindig nem sikerült nekik. Miközben súlyos csapásokat mértek a fő frontvonaltól távolabb eső térségekre is, az ukránok valószínűleg megtámadtak egy orosz olajfinomítót. Szerda esti rövid hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború harci eseményeiről - írja az Euronews.

Heves orosz tüzérségi támadás érte az északkelet-ukrajnai nagyvárost, Harkivot és környékét. A bombázásban legkevesebb húsz ember halt meg. A kijevi vezetés szerint az orosz hadsereg célja az, hogy elvonja az ukrán csapatok egy részét a fő harctérről, Szeverodonyeck környékéről. Mikolajiv és Szumi környékén is újabb rakéták csapódtak be - írja az Euronews.

Szeverodonyecknél napról napra egyre nehezebb helyzetben van az ukrán haderő, a friss hírek szerint három újabb falvat foglaltak el az oroszok Liszicsanszktól délre. Zelenszkij elnök egyik tanácsadója elismerte, hogy a két nagyvárost hamarosan elvághatja az orosz előrenyomulás az ukrán hátországtól. A térséget továbbra is intenzíven ágyúzza az orosz tüzérség. Az egykor százezres Szeverodonyeckben még nagyjából nyolcezer civil lehet az ukrán hatóságok szerint.

Eközben egy orosz olajfinomítót is támadás ért.

Az ukrán határ közelében fekvő létesítménybe két drón szállt bele, melyek Ukrajna felől érkeztek. A finomító vezetésének közleménye szerint a támadásban senki nem sérült meg, de az üzemben károk keletkeztek, ezért a termelést ideiglenesen le kellett állítani.

Az ukrán hadsereg a közösségi médiában arról számolt be, hogy légicsapást intézett a Fekete-tengerben lévő Kígyó-sziget ellen. A stratégiai fontosságú sziget a háború első napjaiban került az oroszok kezére.

Súlyos sérüléseket szenvedett egy TV-torony az oroszbarát szeparatisták kezén lévő Donyeckben. A torony állva maradt, de a felszerelésnek egy része tönkrement, és az adás is megszakadt. A szakadárok vezetése szerint ukrán támadás okozta a sérüléseket.